Sergej Šojgu
Foto: AP/(HOGP)

"Zapadne zemlje da su videle da ne postoji kazna, odavno bi Rusiji oduzele zamrznutu imovinu. Situacija sa blokadom ruske imovine pokazuje da svet treba da se udalji od dolara", kazao je Šojgu na sastanku visokih predstavnika BRIKS-a o bezbednosnim pitanjima u Sankt Peterburgu.

On je dodao da se zapadne zemlje ponekad ponašaju kao "bizarni lopovi" - kradu i ničega se ne stide.

Sekretar Saveta bezbednosti je istakao da "BRIKS ima veliku budućnost".

"Ekonomski potencijal te organizacije će rasti", naglasio je Šojgu.

Prema njegovim rečima, da je Rusija primljena u Evropsku uniju 1990-ih, danas bi izgubila suverenitet, a njeni resursi bi bili pokradeni.

Naime, zapadne zemlje su zamrzle suverenu rusku imovinu u vrednosti od oko 300 milijardi dolara nakon što je Rusija otpočela Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022.

Zemlje EU uzimaju kamatu zarađenu na imovini, koja uključuje obveznice i druge hartije od vrednosti koje je kupila ruska Centralna banka, i stavljaju ih u fond EU kako bi pomogli Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Vlade EU su se u junu složile da iskoriste 1,4 milijardu evra profita ostvarenog preko kamate kako bi kupile oružje i finansirale druge vrste pomoći za Ukrajinu.

Brisel je krajem jula ove godine uputio prvu tranšu vojne pomoći ukrajinskoj strani u iznosu od 1,5 milijardi evra iz prihoda od zamrznute ruske imovine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading