milan roćen
Foto: Printscreen/YouTube/ Glas Amerike VOA

Svedok saradnik preko je potreban Crnoj Gori kako bi konačno došlo do pravde. Jedan od potencijalnih kandidata za tu ulogu bi mogao biti dugogodišnji crnogorski diplomata Milan Roćen, a on bi potencijalno mogao da svedoči protiv bivšeg šefa diktatorskog režima Mila Đukanovića čime bi isti konačno izašao pred lice pravde.

Ovo je nedavno saopštio predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević govoreći o sastanku koji se održao 23. avgusta u Beogradu. Sastanku su prisustvovali šef Specijalnog policijskog odelenja Predrag Šuković i predstavnici Ministarstva pravde SAD, kao i šefica stanice Centralne Informativne Agencije Sjedinjenih Američkih Država (CIA).

U itekako inspirativnom tekstu, Medojević je sugerisao da može doći do hapšenja bivšeg šefa režima Mila Đukanovića i da šef SPO-a traži svedoka saradnika. Međutim, Šuković je američkim obaveštajcima ukazao na problem da svi potencijalni svedoci „beže u politiku“ nadajući se da time iz sfere kriminalnog mogu preći u politički progon.

„To je slučaj sa Duškom Markovićem i Andrejem Milovićem„, decidan je Medojević. Šuković bi najradije, navodi, „pritisnuo“ Milana Roćena čime bi se najlakše došlo do onoga što već godinama izmiče – hapšenja Mila Đukanovića“, zaključio je Medojević.

Podsećamo, nedavno je u crnogorskom javnom mnjenju pominjano hapšenje bivšeg šefa režima, Mila Đukanovića. To je prenio zagrebački Jutarnji list, međutim mnogi su to pisanje protumačili kao skretanje sa teme sa usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu koji je Crna Gora usvojila ranije ove godine.

Autor teksta Vlado Vurušić piše da je to doznao iz „dobro obaveštenih izvora u Podgorici bliskih tom nekadašnjem crnogorskom lideru“.

„Dakle, kako se priča po Podgorici, državno tužilaštvo, koje je sada pod kapom vladajuće prosrpske koalicije, to bombastično hapšenje priprema nakon što se navodno dogovorilo s nedavno iz Velike Britanije izručenim ‘biznismenom’ Duškom Kneževićem koji je navodno pristao da sarađuje i bude ‘zaštićeni svedok pokajnik’“, piše list.

„Konačno, predstavnici radikalne prosrpsko-proruske opcije Milan Knežević i četnički vojvoda Andrija Mandić, sada na poziciji predsednika Skupštine, stalno su u predizbornim nastupima obećavali da će ‘Đukanovića smestiti iza rešetaka’, a sada kada imaju potpunu vlast u svojim rukama, moguće je da su se odlučili na taj korak“, navodio je Vurušić.

Od tog hapšenja, kao što vidimo nije bilo ništa. Međutim, ukoliko su Medojevićeve informacije tačne, u Crnoj Gori bi možda konačno moglo da dođe do pravde i stavljanja lisica na ruke dugogodišnjem diktatoru.

U više navrata su Medojević, kao i pojedini analitičari govorili o činjenici da su „Amerikanci“ Đukanoviću okrenuli leđa zbog „pada“ 26 tona kokaina u luci Filadelfija na brodu MSC Gayane.

Od tad postoje šumovi da može doći do hapšenja Mila Đukanovića.

„Preveliko odmjeravanje u slučajevima Dake Davidovića, Brana Gvozdenovića i Predraga Boškovića“

Prema Medojevićevim informacijama, Šuković je bio ljut što SAD „guraju isključivo agendu, kojom štite svoje interese, a da sve ostale predmete ostavljaju na odlučivanje VDT Miloradu Markoviću i GST Vladimiru Novoviću“.

„Šuković je ukazao na preveliko odmeravanje, kao i neshvatljivo insistiranje VDT-a na dodatnim dokazima u slučajevima Miodraga Dake Davidovića, Branimira Gvozdenović i Predraga Bošković“, izjavio je Medojević.

Osvrnuo se i na rad ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, potpredsednika Vlade i koordinator Biroa za operativnu koordinaciju organa obaveštajno bezbednosnog sektora (BOK) Alekse Bečića i savetnika za bezbednost i odbranu predsednika Jakova Milatovića Dejana Vukšića.

„Naglasio je da je primetno nesnalaženje ministra Šaranovića, kao i kordinatora Bečića, ali i opstrukcija i nekooperativnost Vukšića u nekim slučajevima, gde se od njega traži izjašnjenja, a što on to dovodi u ličnu ravan“, preneo je lider PzP-a.

Bilo je reči i o Zoran Brđaninu, prvom čoveku policije.

„Šuković je tražio i da se Amerikanci izjasne po pitanju Brđanina. Oni su mu eksplicitno rekli da oni apsolutno cene ono što su zajednički prikupili u slučaju Brđanin, i da to nije više policijsko, već političko pitanje. Potvrdili su da su od ministra Moma Koprivice linijom obaveštajnog rada dobili informacije da Brđanin ucenjuje određene političare, uključujući i bivšeg premijera Dritana Abazovića, i da mu u tome, između ostalog, pomaže i Savo Kentera“, naveo je Medojević.

Milorad Marković i Aleksa Bečić protiv hapšenja sudije Mugoše?

Šuković je tražio odgovor zašto se dala podrška političkoj odluci tandema VDT Marković – potpredsednik Bečić, da se ne hapsi sudija Suzana Mugoša.

„Amerikanci su mu odgovorili da se oni u to nisu mešali, iako su svesni aktivnosti Mugoše, ali da je problem na njemu, SPO i Tužilaštvu što svoj rad baziraju na individulanosti Mugoše, te da smatraju da bi štošta išlo brže ukoliko bi se našla poveznica kao i u slučaju Milivoja Katnića (bivši GST), gde bi se njene aktivnosti uparile sa delovanjem neke od OKG“, istakao je Medojević, pa dodao:

„Predočili su mu i da su se oni po tom pitanju, linijom obaveštajnog rada, približili nekom iz vrha bivšeg DF, ali da je taj izvor kategorički odbacio da se bilo kako izjasni po pitanju Mugoše“, rekao je predsednik PzP-a.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1695362/27120/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading