šefica EK
Foto: EPA/EPA-EFE/Henrik Montgomery SWEDEN OUT

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odložila je do naredne nedelje objavljivanje raspodele portfelja među kandidatima za 26 komesara u novoj Evropskoj komisiji, prenosi Politiko, pozivajući se na tri neimenovana zvaničnika upoznata s odlukom.

Fon der Lajenova je prvobitno planirala da se sutra sastane s liderima različitih političkih grupacija u Evropskom parlamentu, nakon čega je trebalo da objavi sastav naredne Komisije. Ipak, taj sastanak je pomeren za sledeću nedelju, kada će se Evropski parlament okupiti u Strazburu.

Portparol Evropske komisije nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Slovenija je u ponedeljak potvrdila da će bivša ambasadorka Marta Kos biti njihov kandidat za evropskog komesara, nakon što je Tomaž Vasel povukao svoju kandidaturu. Ovo je ključno za Fon der Lajenovu jer joj pomaže da ostvari cilj ravnopravne zastupljenosti polova u Komisiji. Međutim, slovenački parlament još treba da potvrdi ovu zamenu, što je dovelo do pomeranja najave sastava nove Komisije.

U predlogu sastava, s imenovanjem Kos, nalazilo bi se 10 žena od 26 nominovanih komesara. Fon der Lajenova je ranije zatražila od država članica EU da predlože i muškarca i ženu za njen budući tim komesara, osim ako aktuelni komesar ostaje na funkciji. Bugarska je jedina zemlja koja je u potpunosti odgovorila na taj zahtev, zbog čega je Fon der Lajenova vršila pritisak na najmanje pet manjih država da zamene muške kandidate ženskim.

Rumunija je nedavno imenovala poslanicu EP Roksanu Minzatu za svog kandidata, nakon što je prvobitno predložila muškog kandidata.

Evropski parlament mora da odobri svih 26 kandidata za komesare, a očekuje se da će nova Evropska komisija početi s radom 1. decembra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading