zastava i znak
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Izgleda da je Zapad ponovo "naleteo" na sopstvene sankcije prema Rusiji - „kriza rakova“ je izbila u SAD, a cena tradicionalne ribe i pomfrita je porasla u Velikoj Britaniji. U Nemačkoj se očekuje nestašica ribe aljaski bakalar (polok), navode RIA Novosti.

"Kriza rakova"

Amerikanci su zabranili uvoz ribe i morskih plodova iz Rusije još u martu 2022. Sankcije su uključivale losose, bakalare i rakove Kasnije su takođe odbili da prihvate prerađene proizvode - iz bilo koje zemlje, ako je riba ruskog porekla.

Već tada su analitičari upozoravali: ovo je loše za tržište. Sverusko udruženje ribarstva (VARPE) ukazalo je na akutnu nestašicu rakova.

- Bolan šok od odluke američke vlade osetiće američki potrošači, a ne ruski ribari - naglasio je German Zverev, predsednik Sveruskog udruženja ribarskih preduzeća, preduzetnika i izvoznika (VARPE).

Rusija je, zajedno sa Kanadom, bila jedan od glavnih dobavljača rakova u Sjedinjene Države. Tokom tri kvartala 2021. godine, uvoz je porastao za 28% na 766 miliona dolara. Sada Amerikanci, kako piše Blumberg, imaju „krizu rakova“.

Navodi se da je kriza oko bakalara sledeći. Zverev je podsetio da se za deset godina ulov ove ribe u Sjedinjenim Državama prepolovio, pa su počeli da je uvoze iz Rusije.

Suprotan efekat

U Rusiji, sa druge strane, kako ističe RIA, nemaju problema sa izvozom ribljih proizvoda - tokom godine isporuke Kini su povećane za trećinu.

- Kina je važan trgovinski partner. To je oko 50 odsto izvoza: 1,3 miliona tona u vrednosti od tri milijarde dolara - navodi se u članku.

Ističe se da se na kinesko tržište probija i ruski kuvano-smrznuti rak.

Nedostatak bakalara

Evropljani takođe plaćaju sankcije. Rusija je jedan od najvećih proizvođača bakalara u svetu i njen glavni dobavljač u EU. Smanjen ulov i trgovinska ograničenja doveli su do nestašice ribe, piše ruska agencija.

Cena ribe i pomfrita, bez kojih Britanci ne mogu da zamisle život, naglo je porasla. Ranije je porcija bakalara sa pomfritom koštala 6,48 funti, sada je skoro deset.

Kako primećuju britanski stručnjaci, takva inflacija je rezultat klimatskih promena, pada prinosa i vojnih operacija u Ukrajini. U stvari – antiruskih sankcija.

Loša prognoza za Nemce

Ako u septembru bakalar potpadne pod sankcije, eksplozivno poskupljenje je neizbežno. Nemci će ostati bez omiljenih ribljih štapića, kojih dnevno pojedu 5,2 miliona. Sprema se ozbiljna kriza, a sve zbog Rusije, upozorava Bild

- Suočeni smo sa velikim porastom cena na tržištu Nemačke biti dovoljan da ubije našu industriju - izjavio je Štefen Majer, generalni direktor Saveznog udruženja nemačke ribarske industrije i trgovine na veliko.

Moskva se, u međuvremenu, fokusirala na prioritetne oblasti izvoza ribe. Pored Kine, to su Republika Koreja, Japan, Holandija, kao i Nigerija i druge afričke zemlje, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading