lihtman
Foto: Printscreen/Youtube/ Allan Lichtman

Ovo je napisao američki profesor Alan Lihtman na društvenoj mreži Ks.

Lihtman je poznat po tačnosti svojih predviđanja, zasnovanih na sistemu od 13 pitanja na koja se može odgovoriti samo sa da ili ne.

Formulu „13 ključeva od Bele kuće“ razvili su Lihtman i poznati matematičar Vladimir Keilis-Borok 1981. godine. Od tada se koristi za predviđanje ishoda predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama sa visokim nivoom uspeha.

Ako je odgovor na šest ili više pitanja potvrdan, to uvek sugeriše da će aktuelna stranka pobediti. Ako je odgovor na šest ili više pitanja ne, birači će se okrenuti protiv stranke na vlasti.

Pitanja obuhvataju ekonomsku situaciju u zemlji, socijalne nemire, prisustvo skandala, velike uspehe i neuspehe kandidata, kao i njihovu ličnu harizmu.

- Haris pobeđuje (postigla je) osam da i pet ne - rekao je politikolog.

Lihtman je predviđao ishod američkih predsedničkih izbora od 1984. godine. Za to vreme je devet puta predvideo pobednika i samo jednom pogrešio, kada je 2000. predvideo pobedu demokrate Ala Gora, ali je pobedio republikanac Džordž Buš.

Pošto je te izbore pratio skandal sa ponovnim brojanjem glasova na Floridi , profesor veruje da je njegovo predviđanje bilo tačno od početka.

Američki predsednički izbori održaće se 5. novembra. Pretpostavljalo se da će Demokratsku stranku predstavljati aktuelni američki predsednik Džozef Bajden, ali on je 21. jula odlučio da se povuče iz trke i podržao je nominaciju potpredsednice Kamale Haris, piše RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading