nemačka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Poljski premijer Donald Tusk kritikovao je odluku Nemačke da pooštri kontrolu na svojim kopnenim granicama, uputivši danas poziv da se održe hitne konsultacije sa drugim pogođenim zemljama i zatraživši veću podršku imigracionoj politici Varšave.

Poljska se suočava sa, kako navodi ta zemlja, migrantskom krizom koju su orkestrirale Belorusija i Rusija na svojoj istočnoj granici od 2021. godine, preneo je Rojters.

S obzirom da Nemačka želi da pooštri svoj stav o imigraciji nakon porasta broja migranata, Berlin je juče najavio planove za uvođenje strože kontrole na svim kopnenim granicama, koje su inače deo šengenske zone slobodnog kretanja, na šest meseci počev od 16. septembra.

"Takvi akti su neprihvatljivi sa poljske tačke gledišta", rekao je Tusk na sastanku sa poljskim ambasadorima u Varšavi.

Prema njegovim rečima, Poljskoj je potrebna puna podrška Nemačke i cele EU kada je reč o pomoći u organizovanju, finansiranju, naoružavanju istočne granice, a i u kontekstu ilegalnih migracija.

On je rekao da Poljskoj nije potrebna stroža kontrola na granici sa Nemačkom, već veći angažman Berlina i drugih u obezbeđivanju spoljne granice EU.

"U narednim satima kontaktiraćemo druge zemlje pogođene odlukama Berlina radi hitnih konsultacija o delovanju na nivou EU", istakao je Tusk.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke saopštilo je juče da će Nemačka od 16. septembra uvesti privremene kontrole na svim svojim kopnenim granicama.

"Uz postojeće privremene unutrašnje granične kontrole na kopnenim granicama sa Austrijom, Švajcarskom, Češkom i Poljskom, Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova je naložilo privremenu kontrolu unutrašnjih granica na kopnenim granicama sa Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danska na period od šest meseci, o čemu je obaveštena Evropska komisija", navedeno je u saopštenju.

Pored toga, postoji mogućnost odbijanja ljudi na svim nemačkim kopnenim granicama u skladu sa evropskim i nacionalnim pravom.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer izjavila je da Nemačka jača unutrašnju bezbednost konkretnim delovanjem i nastavlja težak kurs protiv iregularnih migracija. 

"Nastavićemo da se držimo ove linije. Dok ne postignemo snažnu zaštitu spoljnih granica EU novim Zajedničkim evropskim sistemom azila i drugim merama, želimo da još pažljivije nadgledamo naše nacionalne granice", naglasila je nemačka ministarka.  

Prema njenim rečima, takva mera će posebno ojačati zaštitu od pretnji kao što su islamistički teror i ozbiljan prekogranični kriminal. 

Ona ima za cilj i da spreči rute krijumčarenja ljudi, istakla je Fezer. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading