Vladimir Putin
Foto: Shutterstock/Shutterstock

"Evropa svakodnevno radi sa Ukrajinom po pitanju postizanja mira. U protekle 2,5 godine ulagali smo sve napore da mir približimo barem jedan milimetar. Ali,nažalost, na apsolutno svaki korak ka miru, ma ko ga predlagao, Rusija je odgovorila novim terorom, novim stradanjima i smrću. I sa evropske tačke gledišta, 2,5 godine jedini odgovor ruskog predsednika je da umesto pregovora želi da uništi Ukrajinu", rekla je Berbok na zajedničkoj konferenciji za novinare sa indijskim kolegom Subrahmanjamom Džaišankarom u Berlinu, prenosi nemački portal NOZ.

Prema njenim rečima, to ne znači da treba prekinuti napore.

Berbok je potvrdila da je Rusija pozvana na drugi Samit mira, ali je vrlo brzo odgovorila odbijanjem. 

"Uništenje Ukrajine i evropskog mirovnog poretka"

"Ovo još jednom pokazuje da ruska vlada u ovom trenutku nastavlja da sledi cilj koji je proglasila 24. februara 2022. godine, a to je uništenje Ukrajine. Osim toga, Putinov cilj je da uništi evropski mirovni poredak, a on to pokušava da uradi hibridnim ratovanjem. Dakle, nemojte biti naivni: kada Putin priča o miru, on samo želi da se odmori kako bi smogao snagu i potpuno zauzeo Ukrajinu i ugrozio druge zemlje, poput Moldavije. Putin zamišlja samo onu vrstu mira koji će on diktirati", rekla je nemačka ministarka. 

Ona je ukazala i na ulogu Indije u naporima da se postigne mir u Ukrajini.
Džaišankar je naveo da je njegova zemlja "na neki način" bila uključena u neke inicijative u poslednje 2,5 godine, posebno u vezi sa "koridorom za žito" i bezbednosti u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP). On je naglasio da se Indija drži mišljenja da se "razlike i sporovi ne mogu rešavati ratom", kao i da "ne veruje da će se rešenje za ovaj sukob naći na bojnom polju". 

"Stoga se Delhi zalaže za pregovore, za uključivanje Rusije u proces diskusije", zaključio je indijski ministar, kome je ovo druga poseta Nemačkoj, nakon što je u februaru prisustvovao Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading