11. septembar
Foto: Printscreen/Printscreen

Opsežni izveštaji Komisije 11. septembra, vladinih agencija SAD i ekspertskih grupa opovrgavaju postojanje bilo kakve skrivene zavere.

Ali grupe aktivista u SAD i drugde, pokret "Istina 11. septembra", kažu da su činjenice skrivene.

Neki vodeći članovi pokreta takođe su prihvatili zavere o Covid-19 i vakcinama.

A neki visoki političari, poznate ličnosti i medijske ličnosti takođe su osporile zvaničnu izjavu.

"Svetska vlada"

Porast novih pokreta zavere na mreži, kao što je QAnon, čiji sledbenici, između ostalih konspirativnih stavova, veruju da je američka „duboka država“ odgovorna za napade, zadržao je ove teorije zavere u opticaju i doveo ih do daleko veće publike.

Onlajn klipovi iz serije filmova poznatih kao Loose Change pojačali su mnoge laži koje kruže.

Neki tvrde da je američka vlada organizovala napade ili je znala za njih unapred i dozvolila ih.

I ove tvrdnje se uklapaju sa verovanjima novijih onlajn pokreta da globalne elite planiraju da ograniče građanske slobode kao odgovor na napade i olakšaju uspostavljanje autoritarne svetske vlade.

Tvrdnja koja je široko rasprostranjena na internetu, „Mlazno gorivo ne može da rastopi čelične grede“, sugeriše da su kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra srušene eksplozivom.

Međutim, prema zvaničnom izveštaju, srušeni avioni su značajno oštetili potporne stubove i kule i pomerili protivpožarnu zaštitu.

Pored toga, požari su dostizali temperaturu do 1.000°C u nekim oblastima, uzrokujući deformisanje čeličnih greda i eventualno urušavanje zgrada.

Nekontrolisani požari

Kolaps Svetskog trgovinskog centra 7, nebodera od 47 spratova u blizini Kula bliznakinja, privukao je mnoge teorije zavere, od kojih su neke bile u trendu na glavnim društvenim mrežama na prošlogodišnju godišnjicu 11. septembra.

Ova zgrada – u kojoj se nalaze kancelarije CIA-e, Ministarstva odbrane i Kancelarije za vanredne situacije – srušila se nekoliko sati nakon kula bliznakinja, a da nije bila pogođena avionom ili direktno ciljana.


Ali 2008. godine, trogodišnja istraga Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju zaključila je da se srušio zbog intenzivnih i nekontrolisanih požara - koji su trajali skoro sedam sati - koji su pokrenuli ostaci ruševina od pada obližnjeg Severnog tornja.

Svetski trgovinski centar 7 bio je prvi toranj te vrste koji se srušio zbog požara.

Ali 2017. kula Plasco u iranskoj prestonici Teheranu postala je druga.

Postanite viralni

Činjenicu da je kolaps Svetskog trgovinskog centra 7 objavljen u izveštaju uživo dopisnice BBC Nevs-a Džejn Stenli – dok je još uvek vidljivo stajao iza nje – teoretičari zavere naveli su kao dokaz da su glavne medijske organizacije bile deo zavere o zapošljavanju.

Novinska agencija Rojters greškom je izvestila o urušavanju zgrade, što je takođe otkrio CNN, neposredno pre izveštaja uživo.

Rojters je kasnije objavio ispravku - ali snimci izveštaja i dalje postaju viralni u danima uoči godišnjice 11. septembra.

Poslovni avion

Neke onlajn teorije zavere sugerišu da su američke rakete ispaljene na Pentagon, kao deo vladine zavere, a rupa koja je ostala u zgradi bila je premala da bi je prouzrokovao putnički avion.

Međutim, član Američkog udruženja građevinskih inženjera rekao je časopisu Popular Mechanics ​​da su veličina i oblik rupe nastali zbog toga što je jedno krilo Boeinga 757 udarilo o tlo, a drugo se odvojilo od sudara sa zgradom.

U međuvremenu, let 93 Junajted erlajnsa srušio se u blizini Šenksvila u Pensilvaniji, nakon što su putnici pokušali da preuzmu kontrolu nad avionom od otmičara.

Teorije na internetu tvrde da ga je oborio beli poslovni mlaznjak koji je leteo na obližnji aerodrom.

Ali zvaničnici avijacije su zatražili od mlaznog aviona da pregleda područje, što je i uradio, prijavivši dokaze o velikoj rupi u zemlji iz koje je izlazio dim.

Potpredsednik Dik Čejni je kasnije u svojoj autobiografiji otkrio da je posle napada na kule bliznakinje naredio da se obori svaki komercijalni avion za koji se veruje da je otet.

Ali u haosu i konfuziji koji je usledio nakon napada, njegovo naređenje nije preneto borbenim pilotima, navodi se u izveštaju Komisije 11. septembra.
'jevrejske elite'

Druga teorija lažno tvrdi da nijedan Jevrejski narod nije ubijen u napadima jer je 4.000 jevrejskih zaposlenih u Svetskom trgovinskom centru dobilo unapred obaveštenje da ne dođu na posao.

Vernici zaključuju da je izraelska vlada izvršila napade da podstakne SAD da napadnu svoje regionalne neprijatelje ili odgovornost leži na moćnim jevrejskim elitama koje kontrolišu svetske događaje iz senke.

Ali od 2.071 žrtve 11. septembra koje su radile u Svetskom trgovinskom centru, za 119 je potvrđeno da su Jevreji, a za najmanje 72 verovalo se da su Jevreji.

To bi činilo 9,2% žrtava, prema istraživanju Bi-Bi-Sijevog dokumentarca Conspiraci Files, što je uglavnom u skladu sa 9,7% stanovništva Njujorka za koje se verovalo da su u to vreme bili Jevreji.

A neki procenjuju da je tog dana možda umrlo do 400 Jevreja.
Slične teorije okružuju i druge države, uključujući Irak i Iran, ali nikada nisu pronađeni dokazi o njihovoj direktnoj umešanosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading