Vladimir Putin u Severnoj Koreji
Foto: AP/Foto:AP

Predsednik Rusije je prošle godine nekoliko puta odlagao zvanične posete Ankari, prenosi dalje RBK, navodeći da je zahtev Moskve teško ispuniti pošto je Tusrka članica NATO i kada bi ruski borbeni avioni ušli u turski vazdušni prostor - to bi značilo da bi ih NATO video kao neprijateljske mete.

Rusija je takođe tražila od Turske da se zbog Putinove zvanične posete zatvori vazdušni prostor Turske, rekao je jedan od izvora portala "Mid list aj".

Takođe se navodi da su turski i ruski zvaničnici vodili pregovore oko Putinovog dolaska u Ankaru u oktorbru, ali je ta poseta, upravo zbog zahteva Kremlja, sada malo verovatna.

Turska, navodi se dalje, je ponudila da pošalje svoje borbene avione koji bi sačekali ruskog predsednika kada uđe u vazdušni prostor i koji bi mu bili pratnja do sletanja.

Jedan neimenovani turski zvaničnik je rekao da, međutim, ne pamti da je ijedan strani zvaničnik tražio da uđe u vazdušni prostor Turske sa sosptvenom pratnjom borbenih aviona.

Ali, ni tu nije kraj. Navodno je ruska strana reagovala i na eventualni smeštaj koji je ponuđen Putinu – a to su bili najluksuzniji hoteli u Ankari: Hilton, Šeraton i Džej V Meriot. Pregovarači Moskve su I to odbili jer su rekli da je reč o američkim hotelima kao I da Miskva smatra da oni za njihovog predsednika nisu bezbedni.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading