Debata Tramp Haris
Foto: Profimedia/Profimedia

Najava je obelodanjena tokom Blinkenove posete Kijevu sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Lamijem.

Američko finansiranje uključuje 325 miliona dolara energetske pomoći i skoro 290 miliona dolara humanitarne pomoći, rekao je Blinken na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Kako je naveo AP, ukrajinski zvaničnici vršili su pritisak na posetioce da im dozvole da koriste rakete dugog dometa koje je obezbedio Zapad protiv ciljeva unutar Rusije.

Blinken je rekao da će o tome razgovarati u Vašingtonu i obavestiti predsednika SAD Džozefa Bajdena.

U međuvremenu, održana je debata Tramp-Haris, a objavljeni su i rezultati ankete koja je pokazala ko je u debati "pobedio", ako je tako nešto moguće.

kamala i tramp

Tanjug/AP/Alex Brandon (STF)

 

Jedna od prelomnih tačaka izbora u SAD 2024. godine mogla bi da bude baš pomoć Ukrajini.

Inflacija i sposobnost demokrata i republikanaca da rade zajedno su na vrhu liste najvećih problema sa kojima se zemlja suočava, pri čemu 62% Amerikanaca opisuje inflaciju kao veoma veliki problem, a 60% to govori o dvopartijskoj saradnji.

Uža većina kaže da su pristupačnost zdravstvene zaštite (57%), narkomanija (55%) i deficit saveznog budžeta (53%) veoma veliki problemi u današnjoj zemlji. A otprilike polovina kaže da su ilegalna imigracija (51%), nasilje oružjem (49%), nasilni zločin (48%) i stanje moralnih vrednosti (46%) svaki veoma veliki problem.

U takvoj atmosferi, odluka o daljem finansiranju vojnih napora Ukrajine (i slabljenja vojnog uticaja Rusije) mogla bi da utiče na volju naroda na predstojećim izborima.

Šta kažu kandidati?

Rana karijera gospođe Haris se uglavnom fokusirala na domaća pitanja i državu Kaliforniju, ali se više uključila u spoljnu politiku otkako je izabrana u američki Senat.

Kao potpredsednica, srela se sa 150 svetskih lidera i posetila 21 zemlju. Ona je prošle godine prisustvovala Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i iznela komentare u znak podrške zapadnom bezbednosnom savezu NATO koji je osudio izolacionizam i rusku invaziju na Ukrajinu.

kamala i tramp

Tanjug/AP/Alex Brandon (STF)

 

Gospođa Haris je obećala da će podržavati Ukrajinu „koliko god bude potrebno“ i predstavljala je SAD na „mirovnoj konferenciji“ u Kijevu u Švajcarskoj.

Republikanac Tramp želi da se SAD odvoje od sukoba u drugim delovima sveta. On je obećao da će okončati rat u Ukrajini „u roku od 24 sata“ putem dogovora sa Rusijom, što je potez za koji demokrate kažu da bi ohrabrio Vladimira Putina.

„Poznajem Zelenskog veoma dobro i veoma dobro poznajem Putina“, rekao je on tokom predsedničke debate.

„Mislim da je u najboljem interesu SAD da se ovaj rat završi i da se samo završi, pregovara o dogovoru.

Tramp nije izneo detalje o tome čega bi svaka strana trebalo da odustane u takvom dogovoru, a Kremlj je rekao da se ništa ne može učiniti za 24 sata.

Tramp je takođe rekao da će zaustaviti priliv novca u Ukrajinu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading