HOĆE LI IZBITI RAT, ŠTA ĆE IM AVIONI? Žele Velikoj Britaniji da uzmu deo teritorije, da li je realno?
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Argentinska kupovina 24 polovnih F-16 od Danske, dogovor koji su SAD odobrile kako bi sprečile Buenos Ajres da se okrene Kini za vojnu opremu i naopružanje, izazvao je zabrinutost zbog potencijalnog novog sukoba na Foklandima, piše američki "Nešnal interest" (The National Interest)

U Foklandskom ratu 1982. Argentina je nakratko zauzela britansku teritoriju pre nego što ju je izgubila u končnom porazu. Međutim, uprkos unapređenim vazdušnim snagama Argentine, njena vojska je i dalje nedovoljno finansirana, a Foklande sada snažno brane britanske snage.

Argentinska kupovina F-16 izaziva zabrinutost  od novog Folklandskog rata


Ranije ovog leta, pošto je Argentina najavila svoju nameru da kupi "polovne" američke F-16 "borbene sokole" od članice NATO-a, Danske, postojala je zabrinutost da bi se Buenos Ajres mogao naoružavati za novi Foklandski rat, piše američki medij.

Pre 42 godine Argentina je nakratko zauzela južnoatlantski arhipelag, prekomorsku britansku teritorija. Britanci kontrolišu ostrva od 1833. godine, ali Argentina zadržava svoja prava na Foklande kao stvar ponosa. I iako je referendum o suverenitetu 2013. otkrio da je skoro celo stanovništvo ostvrva glasalo za ostanak kao deo britanske teritorije, status suvereniteta je u srži tekućeg spora u Velikoj Britaniji.

U aprilu 1982. Argentina je zauzela ostrvo silom - i nakon toga izgubila kratak rat od Ujedinjenog Kraljevstva. 

Kako piše američki medij. Situacija bi mogla biti sada znatno drugačija jer Argentina sada nabavlja gorepomenute F-16, za koje je Vašington dao zeleno svetlo Buenos Ajresu za kupovinu, kako bi se osiguralo da se Argentina ne obraća Kini za vojnu opremu. U ugovoru vrednom 300 miliona dolara, Danska će južnoameričkoj zemlji prodati 24 svoja F-16.

Folklandski rat bi bio noćna mora za SAD


Poslednje što bi Sjedinjene Države želele da vide je da se dva njihova partnera sukobe oko nekih ostrva koja malo Amerikanaca može da nađe na mapi. Kao što je navedeno, Vašington želi da osigura da Buenos Ajres ne gleda u Peking, piše američki Nešnal interest

U Hladnom ratu, prodaja oružja obema stranama u sukobu bila je dobra za posao. U 21. veku bi to bila katastrofa. Ako F-35 i britanski protivvazdušni sistemi unište F-16, to bi sugerisalo da "borbeni soko" nije ratna ptica 21. veka. Ako bi čak i jedan F-35 bio oboren, amrička kompanija "Lokid Martin"  bi mogao da doživi krah njegove buduće prodaje i da izgori sa njim!

London umanjuje zabrinutost

Na sreću, hladnije glave će prevladati. Buenos Ajres će verovatno zveckati oružjem da će ostrva biti vraćena pod kontrolu kopna i silom ako bude potrebno. Taj dan može doći, ali ne uskoro.

Kako je britanski list objavio, "dok ova nabavka na papiru povećava vazdušne snage zemlje, Argentina je još uvek daleko od ozbiljne pretnje Foklandskim ostrvima. Kombinacija zastarele opreme, ograničenih resursa i diplomatskih ograničenja nastavlja da je sprečava u tome".

Biće potrebno više od dve desetine polovnih F-16 da zauzmu ostrva, koja su sada daleko teže branjena nego što su bila u proleće 1982. godine.

- Sa 1.500 ljudi stalno stacioniranih tamo, u kombinaciji sa patrolama Kraljevske mornarice i nadmoćnošću u vazduhu, odbrana ostrva bi verovatno bila dovoljno čvrsta da odbrani svaku amfibijsku invaziju do dolaska pojačanja -sugeriše britanski tabloid Ekspres.

Argentinska vojska se oslanja na opremu iz 1970-ih i ima mornaricu još stariju od svojih vazdušnih snaga.

Foklandi su 300 milja od obale Argentine, a amfibijska operacija jednostavno ne dolazi u obzir. Invazija 1982. imala je za cilj da ojača vladu, ali je umesto toga dovela do pada tadašnje vlade. Sumnja je da bi Argentina ponovo prihvatila takav rizik, čak i sa F-16 u svom arsenalu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading