planete
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Grupa privatno finansiranih astronauta danas bi trebalo da izvede prvu šetnju svemirom u orbiti iz "SpejsX" kapsule, testirajući novu liniju svemirskih odela u najrizičnijoj misiji ove kompanije do sada.

Nakon odlaganja, očekuje se da šetnja počne u 11 časova prema srednjeevropskom vremenu na 700 kilometara visine, i dva astronauta će tada izaću van kapsule Crew Dragon, a druga dvojica će ostati unutra.

Lajv prenos istorijskog događaja možete pogledati ovde: 

 

 

Džared Ajzekmen pilot i milijarder, osnivač kompanije za elektronsko plaćanje "Šift4", finansira misiju Zora Polarisa (Polaris Dawn), kao i svoj "Inspiracija4" let sa "SpejsX-om" 2021. On je odbio da kaže koliko plaća za misije, ali se pretpostavlja da koštaju stotine miliona dolara, navodi Rojters.

Na ovoj misiji se nalaze i pilot Skot Potita, penzionisanog potpukovnika američkog vazduhoplovstva i inženjerke SpaceX-a Saru Gilis i Anu Menon.

Svemirska letelica "Kru dregon" je u sredu obišla Zemlju najmanje šest puta u orbiti ovalnog oblika, koja se proteže čak 1.400 km, što je najdalje što su ljudi putovali u svemiru od poslednje američke misije Apolo 1972.

(Tanjug)

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading