Avion
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Devet meseci nakon umalo tragičnog leta Alaska Airlines AS1282 pojavile su se nove informacije o incidentu. Pilotkinja koja je 5. januara upravljala avionom Boeing 737 MAX, opisala je sled događaja u kokpitu i utiske posade.

Emili Viprud koja se na dan incidenta nalazila na mestu kopilota u Boeing 737 MAX je za američki CBS News otkrila kako je ceo događaj izgledao iz pilotske kabine. Ona je izjavila da je u trenutku dekompresije kabine osetila snažan prasak u svojim ušima kao i da je njeno telo bilo naglo pomereno u napred.

Podsetimo, 5. januara 2024. na letu Alaska Airlines AS1282 iz Portlanda (PDX) za Ontario (ONT) na visini od 5.000 metara otpao je panel trupa, usled čega je došlo do dekompresije. Zbog toga je posada bila prinuđena da se vrati na polazni aerodrom, o čemu je pisao Aero.rs.

Na pitanje novinara da li je znala da postoji "rupa" u trupu aviona, odnosno da je otpao panel letelice, ona je odgovorila da toga u tom trenutku nije bila svesna. Uprkos tome, ona i kapetan su znali da se dogodilo nešto opasno zbog čega su odmah odlučili da se vrate na početni aerodrom - Portland.

Pilotkinja Emili Viprud se priseća da je u jednom trenutku otvorila vrata kokpita i da je pitala kabinsko osoblje da li su u redu. Dobila je kratak odgovor - "prazna sedišta i povređeni" nakon čega je pomisilila da je neko ispao iz aviona usled gubitka dela trupa i snažne dekompresije.

Srećom, brzo je utvrđeno da se u avionu nalazi 177 putnika i članova posade - isto koliko ih je bilo pre poletanja. Piloti Alaska Airlines su uprkos izazovnim uslovima uspeli bezbedno da slete na aerodrom u Portlandu (PDX).

Usledila je istraga Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja (National Transportation Safety Board - NTSB) i u preliminarnom izveštaju agencije navodi se da su nedostajala četiri zavrtnja dizajnirana da drže panel na mestu. Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) u međuvremenu je pojačala kontrolu u Boeing fabrikaMA i limitirala je proizvodnja modela B737 MAX.

Emili Viprud i kapetan na letu AS1282 su proglašeni za dobitnike nagrade ALPA Superior Airmanship Award 2023 zbog pokazane veštine i profesionalizma.

(Aero.rs)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading