policija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bret Endrju Baton (59), koji je bio za volanom autobusa kada se prevrnuo u junu 2023. dok je dovodio 35 svatova u njihov hotel u Novom Južnom Velsu, vozio je prebro i bio je pod velikom dozom lekova.

Izbegao je suđenje za ubistvo iz nehata nakon što je prihvatio nagodbu u kojoj su tužioci odbacili 10 optužbi za ubistvo iz nehata u zamenu za priznanje krivice na 10 tačaka za nanošenje smrti opasnom vožnjom, devet tačaka za opasnu vožnju sa nanošenjem teških telesnih povreda i 16 tačaka za nanošenje telesnih povreda.

Nakon što je slušao dvodnevne izjave više od 30 preživelih i članova porodica ubijenih, sudija Okružnog suda u Njukaslu Roj Elis doneo je odluku da Baton mora da odsluži najmanje 23 godine i 8 mjeseci robije i da neće imati pravo na uslovni otpust najranije do maja 2048.

Sudija Elis je rekao da se "nikada nije bavio predmetom koji je bio blizu ovakve destrukcije" za svojih 50 godina u pravosuđu.

- Ponavljam da kazna koju sam izrekao neće vratiti preminule, kazna neće izlečiti fizičke povrede preživelih niti izlečiti bol u srcu porodica 10 preminulih žrtava - rekao je on.

Baton je tvrdio da nije znao da je njegova sposobnost upravljanja vozilom smanjena nakon što je uzeo veliku dozu tramadola (leka za bol), čiji neželjeni efekti uključuju pospanost i mućenje vida.

Međutim, putnici na sudu su opisali da su bili preplašeni načinom na koji je Baton vozio i da je ignorisao njihove molbe da uspori pre nego što je izgubio kontrolu na kružnom toku, 30 milja severozapadno od Njukasla, Novi Južni Vels, i da se autobus prevrnuo na bok. i kliznuo uz zaštitnu ogradu.

Preživeli su govorili o kontinuiranoj svakodnevnoj patnji od fizičkih povreda i psihičke traume i tuge zbog kojih su bili nesposobni za rad i previše uplašeni da se ponovo voze prevozom.

Putnik Grem Mekbrajd, koji je zadobio povredu vrata, izgubio je suprugu i 22-godišnju ćerku u nesreći.

Govorio je o svojim fizičkim i psihičkim borbama.

- Moje porodično stablo je posečeno. Ja samo želim svoj stari život nazad - rekao je on na sudu.

Nik Dinakis, 30, koji je preživeo, ali sa povredom mozga koja je promenila život i povredama kičme i lica, izgubio je devojku u udesu.

- Fizički si me slomio, naneo si mi ožiljke na telu, a što je najgore, slomio si mi srce i um - rekao je on obraćajući se Batonu.

Baton je izrazio je stid i kajanje i rekao da se mučio kako da se izvini preživelima i porodicama za nešto tako destruktivno i mrsko.

- Pokušao sam da smislim reči kojima bih rekao da mi je žao, ali kako da kažeš da ti je žao zbog tako užasnog tragičnog događaja koji je uništio živote stotina ljudi - rekao je on na sudu.

- Živim sa ovim svaki dan i mrzim sebe - dodao je on.

(UPI)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading