ORBAN KRIJE KECA U RUKAVU? Mađarski premijer najavljuje novi neočekivan potez
Foto: EPA/EPA

Budimpešta će nastaviti da predstavlja „neočekivane inicijative“ koje će nas „dovesti na korak od mira“, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban, prenosi „Blumberg“.

- Imam u rukavu još nekoliko aduta mirovne misije - izjavio je Orban.

On nije precizirao kakve će korake konkretno preduzeti.

Orban je takođe u emisiji radija „Košut“ istakao da je njegova mirovna inicijativa naterala druge evropske lidere da razmisle o rešavanju sukoba u Ukrajini.

- Zbog stavova evropskih lidera Evropa je postala proratno nastrojena. Od toga treba odustati. To je moguće ako se ozbiljno počne razgovor o tome da je vreme da se izađe iz rovova i shvati da ovo nije naš rat. Ne postoji rešenje za sukob na bojnom polju, ovu ideju je pokrenula naša mirovna misija, time smo pokrenuli ogromnu debatu u Evropi - rekao je mađarski premijer.

Prema njegovim rečima, bez mirovne inicijative, ove diskusije ne bi ni otpočele i svi bi govorili samo o sukobu.

- Nakon što su krenule diskusije, dijalog o miru, pokazalo se da bi sve više zemalja EU rado pristupilo mirovnom taboru, na primer Nemačka - zaključio je Orban.

Mađarski premijer je dodao da će nastaviti da predlaže neočekivane inicijative za približavanje mira, prenosi Sputnjik.

Orban je u julu rekao da će pitanje mira u Ukrajini biti glavno pitanje tokom narednih šest meseci mađarskog predsedavanja Savetom EU, prenosi RIA.

(Alo, Sputnjik, RIA)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading