Skoplje ostavke
Foto: Alo/Foto: Pixabay

Po sadašnjem zakonu je obavezno da na ovim tablama budu natpisi i na albanskom jeziku, ali to nije sprečilo uklanjanje starih i postavljanje novih na kojima se pojavljuju makedonski, engleski i francuski jezik.

Table na albanskom jeziku uklonilo je JP "Državni putevi" sa svih puteva kojima upravlja to preduzeće.

Narednih dana, kako je najavio predsednik Ustavnog suda Severne Makedonije Darko Kostadinovski, biće zakazan sastanak na kome će se razgovarati o ukidanju tri člana iz Zakona o primeni jezika koji se tiču albanskog jezika.

Inicijativu Kostadinovskog direktno je podržala VMRO premijera Hristijana Mickoskog, a pravdala ju je i koalicija VLEN, koja je obezbedila da se zakon ne ukine, već samo neki članovi.

Koalicija VLEN koju predvodi Arben Taravari, sada ministar, je koalicija koju je na poslednjim izborima podržao premijer Kosova Aljbin Kurti. Čak su i izbornu kampanju osmislili i vodili članovi i funkcioneri Pokreta Samoopredeljenje, podseća Albanijan post.

Njihova predizborna reklama je bila da bivša vlast sa Demokratskom unijom za integraciju nije učinila dovoljno za Albance, pa lider DUI Alji Ahmeti treba da ide u opoziciju, a da oni preuzmu vlast.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Slavica

14.09.2024 12:26

Bravo za Makedoniju. Dobro je što ste se opametili. Šiptari mogu biti samo manjina i to jako mala.Ko zna na koliko spiskova se nalaze i na kojim mestima.

Dmitar

14.09.2024 13:33

Makedonija se budi iz EU I NATO uspavanki