sveća
Foto: EPA/EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL, ilustracija

 

Ruski zvaničnici su u subotu zapretili Zapadu nekontrolisanom eskalacijom rata, a Ukrajini uništenjem Kijeva dok su zapadni lideri raspravljali da li da dozvole Ukrajini da upotrebi svoje oružje za udare duboko u rusku teritoriju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je kasno u petak da njegov plan za pobedu zavisi od odluke Vašingtona, jasno misleći na odobrenje upotrebe raketa dugog dometa, koje Kijev dugo traži od saveznika u NATO-u.

„Potrebne su snažne odluke. Teror se može zaustaviti uništavanjem vojnih objekata iz kojih potiče“, objavio je u subotu na Telegramu Andrij Jermak, šef kancelarije Zelenskog.

Kijev je rekao da su takvi udari ključni za ograničavanje sposobnosti Moskve da napadne Ukrajinu, ali saveznici do sada nisu bili voljni da ih dozvole, navodeći strahove da bi ih Moskva tretirala kao eskalaciju i sumnje u njihovu efikasnost.

Iako zvanična odluka još nije objavljena, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je ona već doneta i saopštena Kijevu i da će Moskva morati da odgovori.

Odluka je doneta, carte blanche i svi objekti su dati (Kijevu), tako da smo spremni na sve“, rekao je Rjabkov, prenosi RIA.

„I mi ćemo reagovati na način koji neće biti lep“, dodao je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading