Vladimir Putin u Severnoj Koreji
Foto: AP/Foto:AP

Prema informacijama iz kineskog izdanja Sohu, ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je da preduzme mere protiv britanskih diplomata u Rusiji, što je izazvalo veliki nemir u Londonu.

Ova situacija dolazi kao posledica višemesečnog neprijateljskog odnosa Velike Britanije prema Rusiji, koji se očituje u redovnom uvođenju sankcija i pokušajima mešanja u unutrašnje stvari Ruske Federacije.

U poslednjim mesecima, London je pojačao pritisak na Moskvu, uvodeći nove sankcije i šireći ih na različite sektore, uključujući rusku pomorsku industriju i visoke predstavnike ruskog odbrambenog sektora.

Pre nekoliko dana, britanska vlada je ponovo proširila svoje sankcije, što je pogodilo nekoliko ruskih brodova, kao i ključne figure iz Ministarstva odbrane. Ove mere samo su pojačale već postojeće tenzije između dve zemlje, a Moskva nije ostala pasivna pred ovim potezima.

Prema kineskim novinarima, Putin je odlučio da odgovori na ove provokacije i preduzme kontramere. Kao deo osvete, Rusija je oduzela diplomatske akreditacije šestorici zaposlenih u britanskom ambasadi u Moskvi, nakon čega su oni proterani iz zemlje. Ovo je bio jasan signal Moskve da više neće tolerisati britansko mešanje u svoje unutrašnje poslove.

Ono što dodatno komplikuje situaciju jeste tvrdnja kineskih novinara da su ovi diplomati zapravo špijuni, koji su radili u specijalnom odeljenju ambasade, zaduženom za koordinaciju provokacija protiv Rusije.

Sohu navodi da je Rusija imala potpuni nadzor nad aktivnostima ovih britanskih agenata, i da su oni javno razotkriveni kao špijuni koji su se lažno predstavljali kao obični diplomati.

Ovaj potez Moskve je direktno ugrozio britansku reputaciju, jer je Rusija ovim činom jasno stavila do znanja da je svesna delovanja stranih agenata na svojoj teritoriji.

Reakcija iz Londona nije izostala. Britanske vlasti su brzo odgovorile, izražavajući nezadovoljstvo i negodujući zbog proterivanja svojih diplomata. Zvanični London je negirao optužbe Rusije, tvrdeći da su proterani službenici bili obični diplomati i da nisu učestvovali ni u kakvim protivzakonitim aktivnostima.

Međutim, uprkos naporima britanskih vlasti da predstave situaciju kao neopravdanu i neutemeljenu, vest o proterivanju britanskih diplomata izazvala je veliki odjek u britanskim medijima i među stručnom javnošću.

Mnogi britanski eksperti su ocenili da ovaj potez Rusije predstavlja osvetu za britanske sankcije i ranije proterivanje ruskih diplomata iz Londona.

Analitičari iz Kine takođe smatraju da se odnosi između Rusije i Velike Britanije pogoršavaju iz meseca u mesec, a da će najnoviji događaji samo ubrzati eskalaciju.

Očekuje se da će Putin preduzeti daleko ozbiljnije korake u budućnosti, koji bi mogli uključivati dodatne sankcije ili političke poteze protiv britanskih interesa.

Ovaj diplomatski sukob deo je šireg konteksta globalnih tenzija između Rusije i Zapada, gde Velika Britanija zauzima jednu od vodećih uloga u pritiscima na Rusiju, naročito nakon početka sukoba u Ukrajini.

Britanska podrška sankcijama i vojna pomoć Ukrajini su ključni faktori u zaoštravanju odnosa sa Moskvom. S druge strane, Rusija smatra da Zapad, uključujući Veliku Britaniju, vodi neprijateljsku politiku prema njoj, čime se ugrožava globalna stabilnost i mir.

Proterivanje britanskih diplomata iz Rusije nije prvi ovakav incident u poslednje vreme, ali je jedan od najozbiljnijih pokazatelja da se diplomatske igre između Moskve i Londona mogu pretvoriti u otvoreniji sukob na međunarodnoj sceni.

Analitičari upozoravaju da bi ovo mogao biti samo početak ozbiljnijih konfrontacija između dve sile, jer ni Rusija ni Velika Britanija ne pokazuju znakove povlačenja ili kompromisa.

Pitanje ostaje: Kako će se ovaj sukob dalje razvijati i da li će dodatno destabilizovati međunarodne odnose? Očigledno je da ni Rusija ni Velika Britanija ne odustaju od svojih pozicija, a svet sa napetošću prati svaki njihov sledeći potez.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading