austrija
Foto: Alo/Profimedia

- Protoci su negde čak i duplo manji, na primer, kod Mure i Drave, u odnosu na situacije iz avgusta prošle godine - rekao je Đuroković u Dnevniku HTV-a, govoreći o situaciji u Evropi s poplavama i mogućim posledicama po Hrvatsku.

Pažnju, dodao je, treba obratiti na uzvodni sliv dunavskog dela.

- To su Austrija, Slovačka, deo Češke i Mađarska, gde još padaju određene količine kiše i dotoci idu prema svojim slivovima i Dunavu pa prognoze nisu u potpunosti verodostojne. Od mađarskih kolega saznao sam da idu prema drugom najvećem u istoriji vodnom talasu reke Dunav, što bi mogao biti scenario iz 2013. godine kad je, primera radi, u Budimpešti došlo do novog rekorda po pitanju vodostaja i kad je Hrvatska bila blizu rekorda - naveo je.

Od tada su, kaže Đuroković, nasipi u vrlo urednom stanju.

- Sada je vodostaj na ulaznom profilu u Batini na oko +140 centimetara, ali u idućim danima doći će do porasta Dunava od šest metara, što je vrlo ozbiljan vodostaj i na nivou je višem od sedam hiljada kubika - rekao je Đuroković, prenela je Hina. Zbog toga se, dodao je, ništa ne sme prepustiti slučaju, i da imaju 7 do 10 dana za pripremu, što već i čine.

- Spremni smo po pitanju materijala i zaliha kao i uvek. Hrvatska će se organizovati svim svojim snagama da se odupre takvim vodnim talasima. U idućih 7 do 10 dana imaćemo izuzetno visoke vodostaje - zaključio je.

Austrija, Poljska, Češka, Rumunija, Poljska, delovi Mađarske, Slovačke, su pod naletom poplava usled velike kiše, a nevreme od prethodnih dana je odnelo najmanje sedam života pojedinim zemljama.

češka

Tanjug/AP/Petr David Josek (STF)

 

Šta čeka Srbiju?

Srbiji ne prete razorne posledice ciklona poput onih u centralnoj Evropi. Kod nas se očekuje i do deset puta manja količina padavina od one u centralnoj Evropi, piše meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

Veće količine padavina poboljšaće situacija na rekama, uz porast veoma niskog vodostaja.

Ipak, nagli rast očekuje se na Dunavu i Savi. Na toku Dunava kroz Srbiju najveća količina vode stići će zbog aktuelne situacije u centralnoj Evropi.

Prema prognozi Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda Srbije, Dunav će narednih dana imati višemetarski porast na delu toka kroz Vojvodinu.

Najizraženiji porast očekuje se kod Bezdana, gde će do četvrtka Dunav da naraste za još 4 metra, a ukupno za više od 5 metra u odnosu na prethodne dane.

Iako će granica redovne odbrane od poplava biti probijena u četvrtak, na ovom delu toka Dunava kroz Srbiju nema opasnosti od poplava po urbane sredine.

Na ostalim mernim stanicama iako se očekuje višemetarski porast Dunava, nivo vodostaja biće ispod granice redovne odbrane od poplava, bar kada je reč u narednih pet dana, zaključuje Đurić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading