šangaj
Foto: Alo/Printscreen

Oluja prve kategorije, koja je u ponedeljak ujutro stigla do Šangaja, najjači je tropski ciklon koji je pogodio grad u više od sedam decenija.

Sa brzinom vetra od 151 km/h, Bebinka je pogodila grad od gotovo 25 miliona stanovnika oko 7.30 ujutru po lokalnom vremenu, izvestili su državni mediji, što je najjača oluja koja je pogodila Šangaj od tajfuna Gloria 1949. godine.

Kiša je lila po gradu, a jaki vetrovi su srušili više od 10.000 stabala širom Šangaja, dok je više od 400.000 ljudi evakuisano iz ugroženih domova.

 

 

Prema izveštajima medija, raspoređeno je više od 56.000 spasilaca, a do ranog popodneva prijavljena je samo jedna povređena osoba.

Od nedelje uveče otkazano je više od 1.400 letova sa dva gradska aerodroma i više od 570 putničkih vozova, što je poremetilo planove mnogim ljudima koji putuju zbog Jesenjeg festivala, trodnevnog državnog praznika u Kini.

 

 

Parkovi i poslovni prostori su zatvoreni jer su četiri okruga u Šangaju izdala upozorenje najvišeg nivoa. Neke usluge metroa su prekinute, a auto-putevi i nadvožnjaci su zatvoreni za saobraćaj ili su uvedena posebna ograničenja brzine.

Odmarališta u Šangaju, uključujući Shanghai Disney Resort, Đinđiang zabavni park i Šangajski park divljih životinja, privremeno su zatvoreni, a mnogi trajekti su obustavljeni.

Oluja je u ponedeljak popodne prešla iz Šangaja u susednu provinciju Điangsu, iako se očekuje da će kiša nastaviti da pada u kineskoj finansijskoj prestonici do kraja dana.

Udari jakih tajfuna retko pogađaju Šangaj i uglavnom su uobičajeni za južnije delove Kine.

Jagi, razorna oluja 4. kategorije, prošle nedelje je pogodila provinciju Hainan.

Index.hr

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading