britanija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Lider britanske Laburističke stranke, Kir Starmer, nedavno je dao naznaku o mogućem preokretu u vezi sa korišćenjem dugodometnih raketa protiv Vladimira Putina. Ova izjava odjeknula je u političkim krugovima, posebno nakon što je premijer insistirao da zemlje NATO saveza treba da stave Kijev "u najbolju moguću poziciju" usled spekulacija da će oružje Storm Shadow biti odobreno za napade na Rusiju.

Sir Kir Starmer nedavno se sastao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Beloj kući kako bi razgovarali o ovom pitanju, a danas je diskutovao o istom sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni u Rimu. Prošle godine, Velika Britanija je donirala krstareće rakete Storm Shadow Ukrajini, ali su te rakete i dalje van granica Ukrajine, uprkos višestrukim zahtevima Volodimira Zelenskog.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Meloni, Sir Kir je odgovorio na Putinovu pretnju da bi dozvola za dugodometne udare značila da su zemlje NATO saveza, Sjedinjene Države i evropske zemlje u ratu sa Rusijom. Starmer je istakao važnost početne pozicije da je ovo ilegalni rat koji je započela Rusija i da, kao rezultat toga, Ukrajina ima pravo na samoodbranu.

Premijerka Meloni je podržala iste stavove kao i Kir Starmer, ističući da je odgovornost pojedinačnih zemalja da odluče o dozvoli za korišćenje dugodometnih raketa. Ona je naglasila da su ove odluke u skladu sa ustavom i pravnim okvirom svake zemlje.

Unutar britanske političke scene, postoji pritisak da se dozvoli Ukrajini da izvrši udare unutar Rusije sa raketama Storm Shadow, čak i bez saglasnosti Sjedinjenih Država. Lider Liberalno-demokratske stranke, Sir Ed Dejvi, takođe podržava pravo Kijeva da napadne mete u Rusiji.

(Dejli Mejl)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading