Olaf Šolc
Foto: AP/Foto:AP


Nemački kancelar Olaf Šolc dobio je upozorenje od kazahstanskog predsednika Kasim-Žomart Tokajeva tokom posete Uzbekistanu kao deo trodnevnog obilaska centralne Azije. Tokajev je istakao da bi eskalacija konflikta sa Rusijom dovela do "nereparabilnih posledica za celokupno čovečanstvo, a posebno za zemlje direktno uključene u sukob između Rusije i Ukrajine". Takođe je naglasio da je neophodno pažljivo razmotriti sve mirovne inicijative različitih država i doneti odluku o prekidu neprijateljstava, nakon čega bi se moglo pristupiti razmatranju teritorijalnih pitanja, uz pozivanje na napore Kine i Brazila za postizanje mira.

Iako je bivša sovjetska republika, Kazahstan odbila da podrži rusku invaziju Ukrajine i odbacila je priznavanje Moskvinog zahteva za aneksijom četiri ukrajinske oblasti u septembru 2022. Iako zvanično održava relativno neutralan stav prema ratu, Kazahstan više ne smatra Rusiju garantom bezbednosti, ali i dalje održava bliske odnose sa Kremljem. Organizacija Zajednice za kolektivnu bezbednost (CSTO), kojom predsedava Rusija, intervenisala je 2022. godine kako bi sprečila pokušaj državnog udara protiv Tokajeva, što je dodatno zadužilo lidera prema Putinu i njegovim saveznicima. Trgovina između Kazahstana i Rusije takođe je porasla u godinama nakon invazije Ukrajine, sa više od 50 milijardi dolara trgovine između ove dve zemlje, prema podacima Chatham House. Skoro polovina svih stranih kompanija registrovanih u Kazahstanu sada su ruske, ističući duboku ekonomsku vezu između ove dve zemlje.

Tokom svoje posete centralnoj Aziji, Olaf Šolc izrazio je interesovanje da "iskoristi i razvije" velike prirodne resurse Uzbekistana. Nemačka i druge zemlje Evropske unije traže da prodube veze sa centralnom Azijom u poslednjih nekoliko godina, tražeći region za svoje energetske potrebe dok prekidaju veze sa Rusijom zbog rata u Ukrajini. "Želimo zajedno iskoristiti i razviti potencijal sirovina koje se ovde nalaze u korist ekonomija obe zemlje", rekao je Šolc u razgovoru sa predsednikom Uzbekistana Shavkat Mirziyoyevom na okruglom stolu privrednika u uzbekistanskom gradu Samarkandu. "Impresioniran sam kako snažno se razvija ekonomija i kako napreduje modernizacija", dodao je Šolc. Više evropskih lidera posetilo je centralnu Aziju u poslednjih nekoliko meseci, uključujući i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Pet država regiona bogate su prirodnim resursima i sve više dobijaju politički značaj dok evropske zemlje i Kina traže izvore energije i sirovina.

(Dejli Mejl)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading