ciklon
Foto: Alo/Profimedia

Ovaj ciklon može se uporediti sa ciklonom iz maja 2014. godine, koji je doneo katastrofalne posledice, popalava i razaranja Srbiji i Balkanu, naročito Hrvatskoj i Bosni.

Početak septembra doneo je Evropi vrelo vreme, uz temperature iznad 35 stepeni, na našem području i do 38 stepeni. Istovremeno, vode Mediterana bile su vrlo visoke, uz vrednosti i do 28-29 stepeni.

Sredinom prošle sedmice sa severa Evrope usledio je prodor polarne vazdušne mase i vrlo hladnog vazduha u sklopu veoma izraženog hladnog fronta. Kada je hladni front stigao do Alpa, došlo je do njegove deformacije, usled uticaja orografije i do upada veoma hladnog vazduha iznad pregrejanog Đenovskog zaliva.

ciklon

sat24

 

 

Istovremeno, ispred hladnog fronta strujala je sa Mediterana preko našeg područja veoma topla i vlažna vazdušna masa, koju je od veoma hladne razdvajao hladni front. Sudar tih vazdušnih masa dogodio se nad Alpima i centralnom Evropom, što je dovelo i do stvaranja ciklona, koji je u svom zadnjem delu povukao veoma hladnu vazdušnu masu daleko na jug, sve do našeg područja, temperature su bile u padu i za 20 stepeni.

Inače, veoma topla vazdušna masa podvlačila se u vidu klina ispod hladno, što je iznad Jadranskog mora dovelo do stvaranja moćnih olujnih oblaka kumulonimbusa i jakih oluja sa grmljavinom.

ciklon

sat24

 

 

Sve to dovelo je i do desetak morskih pijavica u blizini hrvatske obale.

ciklon

sat24

 

 

Kako je snažan ciklon sve više u sebe uvlačio hladan vazduh sa jedne i veoma vlažan vazduh sa druge strane, on je dodatno ojačao i bio najizraženiji nad centralnom Evropom, a Austriji, Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj doneio je katastrofalne padavine i poplave. Palo je i više od 400 litara kiše po kvadratnom metru, što su višemesečne količine padavina.

U Alpima je palo i do dva metra snega.

ciklon

sat24

 

 

Srećom, Srbija se nalazila na rubnom delu ciklona i izbegla je njegov razoran efekat.

Inače, ovaj ciklon bio je veoma slabo pokretan i nije se kretao uobičajanom putanjom od zapada ka istoku, već od severa i svojim centrom ušao je preko Panonske nizije iznad severa Vojvodine i nastavio put na istok ka Karpatima. Potom je počeo da se kreće potpuno suprotno i retrogradno od istoka ka zapadu, odnosno od Karpata preko severa Srbije i Hrvatske dalje na zapad ka centralnom Mediteranu.

Inače, cikloni se premeštaju snažnim visinskim strujama.

ciklon

sat24

 

 

Ovaj ciklon doneo je Srbiji obilnije padavine, Vojvodini i više od 40 litara kiše po kvadratnom metru i drastično zahlađenje, višim planinama i prvi sneg, ali ozbilnijih posledica nije bilo.

Temperature su niže i za 15 stepeni od proseka za septembar.

U ovom času ciklon nastavlja put na zapad i preko severnog Jadrana i Italije stići će u Đenovski zaliv, da bi potom ponovo kao oslabljen krenuo na istok i jugoistok prema Jadranu.

Narednih dana obilne padavine i oluje očekuju južne predele Francuske i centralni deo Mediterana, kao i veći deo Italije, uz opasnost od poplava i bujica, a talas veoma obilnih padavina nastaviće se u oblasti Alpa sve do jutra.

Kada je reč o Srbiji, nema mesta panici i straha, jer zajedno sa ciklonom, ka zapadu odlazi oblačnost i padavine.

Kiša će se do večeras najduže zadržati na severozapadu i zapadu Srbije, a potom će uslediti prestanak padavina.

Dakle, više nema opasnosti od ciklona po Srbiju.

Već sutra biće i dosta sunca, a sledi i povratak temperatura na normalne vrednosti.

Od srede do vikenda na severu će biti suvo i sunčano, u ostalim predelima oblačnije, u južnim i centralnim predelima uz kišu i pljuskove.

U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju i sa olujnim udarima.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading