crna gora
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Umair Zia Khan

U otvorenom i srdačnom razgovoru sagovornici su ponovili posvećenost razvoju dobrosusedskih odnosa, koji su dodatno osnaženi zajedničkim evropskim ciljevima i regionalnom saradnjom.

Na sastanku su razmenjena mišljenja i o trenutnoj situaciji na severu Kosova, pri čemu je izražena zabrinutost zbog aktuelnih međuetničkih tenzija.

Potpredsednik Ivanović je istakao važnost pronalaženja održivih rešenja putem dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije, naglašavajući da Crna Gora čvrsto podržava mirno rešavanje spornih pitanja. On je podvukao značaj poštovanja prava srpske zajednice na severu Kosova, uz nadu da će u narednom periodu doći do deeskalacije tenzija i političkog rešenja koje će omogućiti očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Ambasador Rodić je ovom prilikom predstavio plan Republike Srbije u pet tačaka, koji je usmeren ka unapređenju životnih uslova srpske zajednice. On je takođe istakao da Republika Srbija ostaje posvećena očuvanju mira i stabilnosti, te da će preduzeti sve neophodne korake kako bi se izbeglo pogoršanje bezbednosne situacije.

Zaključeno je da dijalog i saradnja, uz uvažavanje prava svih zajednica, predstavljaju ključne elemente za dugoročno rešavanje problema i očuvanje stabilnosti u regionu. Sagovornici su izrazili zajedničku nadu da će napori u tom pravcu dovesti do konstruktivnih rezultata.

Ovo je faktički prvi put da neki od predstavnika Vlade Crne Gore bezuslovno ne podržava lažnu državu Kosovo što je bila praksa prethodnih Vlada. Veliki je presedan napravljen u crnogorskoj politici kada se naglašava važnost pronalaženja održivih rešenja putem dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije, što je minimum minimuma koji su građani Crne Gore tražili kada je Kosovo i Metohija u pitanju, a ne da se na sva zvona govori i afirmiše lažna država.

Filip Ivanović je bio ministar spoljnih poslova Vlade Crne Gore a nedavno je postao potpredsednik Vlade za vanjske i evropske poslove nakon što je ista rekonstruisana. U nekoliko navrata prilikom susreta sa hrvatskim zvaničnicima prećutao je skandalozno mešanje hrvatske strane u unutrašnje stvari Crne Gore poput skandala sa brodom Jadran ali i prilikom citiranja Alojzija Stepinca u kotorskoj katedrali. Takođe je izbegao da pita hrvatske zvaničnike o zloglasnom logoru Lora.

Međutim, ovo izgleda kao okretanje novog lista u političkoj karijeri Filipa Ivanovića što je gest koji svakako treba pozdraviti.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1762251/37042/

Alo/Borba.me

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading