Poplave u Evropi
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

 

Ciklon Boris je doneo neviđene količine kiše u centralni deo Evrope, uzrokujući izlivanje reka i poplave u Češkoj, Austriji, Poljskoj, Slovačkoj i delovima Rumunije. Posledice su rezultirale žrtvama i nestalim osobama, što je navelo nekoliko zemalja da proglase vanredno stanje i započnu evakuaciju stanovništva.

Nemar prema opasnosti

 


Uprkos zvaničnim upozorenjima, pojedinci su se upuštali u opasne aktivnosti blizu poplavljenih područja. Društveni mediji su preplavljeni snimcima ljudi koji skaču u nabujalu reku Vltavu, surfuju na bujicama i voze kajak.

 

 

Ovakvo ponašanje ne samo da ugrožava njihove živote, već stavlja dodatni pritisak na službe za hitne intervencije, odvlačeći vredne resurse od napora spasavanja. Jedan čovek koji je skočio u reku Vltavu morao je biti spašen dva kilometra nizvodno od mesta gde je ušao u vodu. Ključno je istaći da su čak i najiskusniji plivači u opasnosti u takvim nemirnim vodama, koje su često pune blata i otpada, predstavljajući ozbiljne opasnosti od povreda.

 

 


Pravne posledice ignorisanja upozorenja

 

 


U odgovoru na ove nepromišljene akcije, vlasti su izdale zvanično upozorenje građanima, eksplicitno ih uputivši da izbegavaju prilazak vodenim tokovima. Nepoštovanje ovih direktiva može rezultirati značajnom finansijskom kaznom. Prema zakonu, plovidba tokom drugog i trećeg stepena poplava strogo je zabranjena i kažnjiva novčanom kaznom do 100.000 čeških kruna. Iako nisu navedene kazne za plivače, opasnosti kojima su izloženi ne bi trebalo potcenjivati.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading