Marta Kos
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub

Marta Kos postala je slovenački kandidat usled želje Ursule fon Der Lajen da ima što više žena u novom sazivu Evropske komisije, čime je Ljubljana "nagrađena" portfeljom za proširenje.


Nakon što je predsednica Evropske komisije predstavila slovenačkog kandidata, Martu Kos, kao novog komesara EU za proširenje, u Ljubljani su poletele optužbe da ona nema iskustva za ovakvu poziciju, ali i da je prethodno radila za jugoslovensku tajnu službu – Udbu.

Ovim povodom se oglasio i bivši slovenački premijer Janez Janša, gde je optužio Martu Kos da je radila za Udbu i dodao:

"Jadna EU i srećni balkanski prijatelji (gradonačelnika Ljubljane) Zorana Jankovića i gospodina Putina." 

 

 


Poslanica SDS-a Romana Tomc zapitala se u izjavi za "Euronjuz" da li se može zamisliti "da neko, na primer u Nemačkoj, predloži kandidata koji se optužuje da je u prošlosti bio saradnik Štazija".

Marta Kos je u izjavi za ovaj portal demantovala optužbe, ali se "Euronjuz" ipak pita da nije Slovenija "nehotice ili na neki drugi način dovela bivšeg špijuna na najvišu poziciju u EU".

Prvobitni kandidat Slovenije za komesara za proširenje bio je Tomaž Vasel, koji je povukao kandidaturu na tu poziciju, kako su preneli slovenački mediji, usled želje Ursule fon der Lajen da što više žena bude zastupljeno u novom sazivu Evropske komisije.

Kako prenosi portal "Politiko", Slovenija je zbog ovoga "nagrađena" portfeljom za proširenje.

Marta Kos je prethodno bila potpredsednica liberalnog Pokreta slobode aktuelnog premijera Roberta Goloba. Godine 2022. kandidovala se za predsednicu Slovenije, ali je tokom kampanje odustala od kandidature.

(Alo/RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading