PUTIN SPREMAN DA AKTIVIRA NUKLEARNU BOMBU! Zabeležen radioaktivni porast na NATO granici blizu testnog mesta ‘Leteći Černobilj’“
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA


Vladimir Putin, navodno je spreman da naredi testiranje nuklearnog oružja u Arktiku "u svakom trenutku". Ruske vlasti tvrde da su potpuno spremne za ovaj test, koji bi bio prvi takve vrste od vremena Hladnog rata. Tragovi radioaktivnosti su primećeni duž granice Norveške sa Rusijom, a ruske vojne vlasti tvrde da su spremne da odmah sprovedu testiranje nuklearnih bombi, ukoliko Putin da naredbu.

Prisustvo radioaktivnog materijala

Norveška je otkrila prisustvo radioaktivnog Cezijuma-137 duž granice sa Rusijom, a stručnjaci izražavaju zabrinutost da bi Rusija mogla testirati smrtonosni Burevestnik - nuklearni krstareći projektil nazvan "Leteci Černobilj" - na arhipelagu Novaja Zemlja. Ovaj projektil je sposoban da krstari vazduhom danima ili čak nedeljama pre nego što zada udarac neprijateljskim ciljevima.

Sumnje i tajnovitost oko testiranja

Norveška agencija za radijaciju i nuklearnu sigurnost saopštila je da su primećene aktivnosti na testnom poligonu Burevestnika, ali da su one i dalje tajna. Takođe, ističu da količina Cezijuma koja je pronađena ne predstavlja rizik po ljude ili životnu sredinu.

Rusija i testiranje nuklearnog oružja

Rusija je, prema izveštaju neprofitne grupe za kontrolu naoružanja "Nuclear Threat Initiative", izvela 13 poznatih testova između 2017. i 2019. godine, svi neuspešni. Jedan od tih testova 2019. godine rezultirao je smrću sedam ljudi koji su pokušali da spasu srušeni, tajni projektil. Putin je nazvao ove ljude "nacionalnim herojima" bez objašnjenja detalja njihove smrti.

Ruska priprema za nuklearni rat

Pored testiranja nuklearnog oružja, Rusija je takođe pojačala pripreme za nuklearni rat sprovođenjem vežbi sa gigantskim lanserima raketa tipa Yars u regionu Ivanovo. Ove rakete imaju domet od 7.500 milja i sposobne su da pogode Sjedinjene Američke Države.

(Alo/TheSun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading