češka
Foto: Alo/Tanjug/AP/Petr David Josek (STF)

Italijanska meteorološka služba objavila je upozorenja za severnu obalu regije Emilija-Romanja, sve do krajnjeg juga, prenio je Bi-Bi-Si.

Prethodno su poplave ove sedmice opustošile delove Poljske, Češke, Rumunije i Austrije, a najmanje 21 osoba je poginula. U narednim danima, upozorenja na poplave su na snazi u Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Probleme je izazvao ciklon "Boris", koji je tokom vikenda doneo velike količine kiše i snega.

Više od 5.000 vojnika raspoređeno je da pomogne ljudima na jugu Poljske, a 40.000 stanovnika evakuisano je iz grada Nisa.

Poplavne vode se na pojedinim mestima u regiji povlače, a na drugim šire. Glavni gradski most se srušio nakon što ga je oštetila nabujala reka, a mnoge ulice prekrivene su debelim slojem blata.

Premijer Donald Tusk proglasio je jednojesečno stanje prirodne katastrofe, a očekuje se da će najveće poplave sutra pogoditi Vroclav.

Područja duž češko-poljske granice su među najteže pogođenima, a 15.000 ljudi evakuisano je i u Češkoj. Lokalne službe navode da su ovo najveće poplave u zemlji u poslednjih 27 godina.

Nivo vode nastavlja brzo da raste na Dunavu u Slovačkoj i Mađarskoj, dok se Bratislava i Budimpešta pripremaju za moguće poplave.

Hitne službe i volonteri, na nekim mestima uz podršku vojske, rade danonoćno na zaštiti nižih naselja širom regije.

(Srna)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading