Rusija
Foto: Alo/Foto: Wikipedia

 Teroristički napad počeo je 1. septembra 2004. godine u jutarnjim časovima, kada je više od 30 terorista zauzelo školu u gradu u Severnoj Osetiji. Tokom tri dana taoci su bez hrane i vode držani u miniranoj školskoj sali, a desetak njih je streljano u cilju zastrašivanja.

Teroristi su naterali učenike i njihove roditelje da udu u fiskulturnu salu, a žrtve su držane kao taoci tri dana, bez vode i hrane, prenosi Tas. Tokom trodnevne opsade život su izgubilo 334 osobe, od kojih su 186 bila deca.  

Tokom opsade napadači su kao taoce držali više od 1.200 ljudi, a od tog broja oko 126 osoba je ostalo hendikepirano, među kojima i 70 dece.

Radilo se o terorističkoj grupi kojom je komandovao čečenski terorista Šamil Basajev, koji je odlučio da se zbog akcija ruskih bezbednosnih snaga osveti. Izbor mesta pao je na školu u Beslanu.

Jedan od teorija tvrdila je da su se Čečeni dugo pripremali za ovaj napad i da su u leto kad su se u školi vršile neke opravke ubacili među radnike da bi u fiskulturnoj sali postavili eksploziv.

Rusija

Foto: Wikipedia

 

 

Kasnijim pregledom utvrđeno je da su to bile mine ručne izrade, dinamit, kao i veća količinu municije.

Rasplet krize počeo je 3. septembra u pet do jedan po lokalnom vremenu.

Naime, teroristi su dozvolili da se ispred škole pojavi kombi kako bi evkuisao žrtve koje su stajale i počele da zaudaraju.

Vladimir Putin

Tanjug

 

 

Pomeranje kombija iskoristila je vojska da se još više približi fiskulturnoj sali, što je teroristima upalo u oko. Tu postoji i teorija da su spasioci aktivirali sasvim slučajno eksploziv i tad je usmrćen jedan spasilac.

Kada je eksplozija odjeknula spolja i u samoj sali odjeknula je druga detonacija. Od straha jedan terorista je odkočio i aktivrao drugu minu. Taj početni haos iskoristili su očajni dobrovoljci koji su sa puškama krenuli u juriš na školu. Teroristi su ih dočekali spremnim i otvorili vatru iz zaštićenog objekta. Veliki broj njih je stradao.

Usledio je opšti haos pa su specijalci koji su upali morali da rade dva zadatka spasavaju decu i pucaju na teroriste. Jedna grupa terorista uspela je da se probije do jedne barikade, a roditelji i doborovoljci ih nisu mogli razlikovati da li su njihovi.

Većina je uspela da se domogne stambene zgrade nedaleko od škole i onde se zabarikadirala. Tad je usledila operacija pod nazivom Prihvat kada je počeo lov preživelih terorista. Neki teroristi su pokušali da umaknu pomešani sa taocima, dok je treća grupa nastavila da puca iz fiskulturne sale. Sporadične borbe sa teroristima vođene su sve do ranih jutarnjih časova 4. septemebra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading