Napad Mosada u Bejrutu
Foto: AP/Hassan Ammar

Američki i drugi zvaničnici informisani o napadu rekli su da je Izrael podmetnuo eksploziv u pošiljku pejdžera iz Gold Apoloa, u očigledno koordinisanoj operaciji usmerenoj na Hezbolah.

Gold Apollo je negirao da je napravio pejdžere, ukazujući umesto toga na drugog proizvođača za kojeg je rekao da je napravio taj model pejdžera, koristeći brend Gold Apollo, kao deo ugovora o licenciranju, preneo je Njujork tajms.

Eksplozivni materijal sakriven u grupi pejdžera detonirao je nakon što su primili signal. U napadu je takođe povređeno oko 2.700 ljudi.

Ali u kancelariji Gold Apolla, Hsu Ching-Kuang, osnivač i predsednik kompanije, rekao je da je pejdžere napravila druga kompanija, BAC. Naglasio je da je pre oko tri godine dogovorio da BAC prodaje sopstvene proizvode pod oznakom Gold Apollo, za koju je rekao da ima dobru reputaciju na tržištu.

– Taj proizvod nije naš. Oni se samo drže brenda naše kompanije“, rekao je Hsu novinarima, dodajući da je zauzvrat njegova kompanija dobila deo profita. On je rekao da je BAC sa sedištem u Evropi i ima kancelariju u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana.

- Mi samo ovlašćujemo zaštitni znak brenda i nismo uključeni u dizajn ili proizvodnju ovog proizvoda - navodi Gold Apollo u pisanoj izjavi. Uprkos tome, veb lokacija Gold Apollo je prikazivala sliku modela pejdžera sve dok nije uklonjena u sredu.

Kako AP piše, pejdžere AR-924 proizvela je kompanija BAC Consulting KFT, sa sedištem u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, navodi se u saopštenju za javnost koje je u sredu objavio Gold Apolo.

- Prema ugovoru o saradnji, ovlašćujemo BAC da koristi zaštitni znak našeg brenda za prodaju proizvoda u određenim regionima, ali je dizajn i proizvodnja proizvoda isključiva odgovornost BAC-a - navodi se u saopštenju.

Stručnjaci veruju da je eksplozivni materijal stavljen u uzbunjivače pre nego što su otpremljeni i korišćen u sofisticiranoj infiltraciji lanca snabdevanja.

Hsu i drugi predstavnici Gold Apolla nisu otkrili dalje detalje o BAC-u i nisu pokazali nikakve dokaze o poslu kompanije. Kada su ga novinari pitali za više informacija o BAC-u, Hsu je prestao da odgovara na pitanja, ustao je i jednostavno otišao.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading