Eksplozije pejdžera u Bejrutu
Foto: Printscreen/Printscreen

Na društvenim mrežama pojavljuje se sve više snimaka trenutka eksplozije, kao i posledica.

Eksplozivni materijal je bio ugrađen pored baterije u svaki pejdžer, prenosi Njujork tajms pozivajući se na izvore. Takođe je instaliran prekidač koji se daljinski aktivirao za detonaciju eksploziva.

U 15.30 sati po lokalnom vremenu u Libanu, korisnici pejdžera su primili poruku za koju se činilo da dolazi od rukovodstva Hezbolaha, prenosi Njujork tajms.

Umesto toga, poruka je pokrenula eksploziv. U ovom trenutku najmanje 12 osoba je poginulo, a oko 4.000 je povređeno, među kojima su borci te grupe i iranski ambasador u Bejrutu.

Kako Njujork tajms tvrdi, uređaji su bili programirani da se oglasi nekoliko sekundi pre eksplozije.

Eksplozije su osakatile mnoge članove Hezbolaha, prema snimcima bolnice koje je pregledao Rojters. Ranjenici su imali različite stepene povreda lica, nedostajuće prste i otvorene rane na bokovima gde su verovatno nosili pejdžere.

- Zaista smo teško pogođeni - rekao je visoki libanski bezbednosni izvor, koji ima direktna saznanja o istrazi grupe o eksplozijama.

Eksplozije pejdžera dolaze u jeku rastućih tenzija između Izraela i Hezbolaha, koji su bili angažovani u prekograničnom ratu od izbijanja sukoba u Gazi prošlog oktobra.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading