Severna Koreja
Foto: Alo/Tanjug

Kako navodi AP, pretpostavlja se da su ta testiranja ona o kojima je juče izvestila južnokorejska vojska, a to je bio drugi put u nedelju dana da je Severna Koreja testirala projektile.

"Testovi za poboljšanje sposobnosti oružja potrebni su zbog ozbiljne pretnje koju spoljašnje sile predstavljaju po bezbednost zemlje", rekao je KiM, kako danas prenosi severnokorejska novinska agencija KCNA.

Severnokorejski predsednik naglasio je "potrebu za nastavkom jačanja nuklearnih snaga i posedovanjem najjačih vojno-tehničkih sposobnosti i nadmoćnih ofanzivnih sposobnosti u području konvencionalnog oružja", prenela je KCNA. Jučerašnji testovi uključivali su novu taktičku balističku raketu "Hwasongpho-11-Da-4.5", prenosi KCNA, navodeći da je to deo serije kratkodometnih balističkih raketa koje su razvijali, a od kojih se veruje da su neke izvezene u Rusiju.

Zvaničnici Kijeva i nezavisni stručnjaci rekli su da postoje naznake da su neke od raketa koje je Rusija koristila u ratu protiv Ukrajine severnokorejske proizvodnje.

Na projektilu je bila montirana 4,5 tone teška super velika konvencionalna bojeva glava, a testovi su takođe uključivali stratešku krstareću raketu koja je nadograđena za borbenu upotrebu. Severna Koreja je kritikovala vojne vežbe južnokorejske i američke vojske, uključujući vežbu velikih razmera koja je sprovedena ovog leta. Saveznici kažu da su vežbe odbrambene prirode i imaju za cilj održavanje spremnosti protiv bilo kakve "severnokorejske agresije".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading