rusija i sad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U noći 17. septembra, Oružane snage Ukrajine (VSU) izvele su još jedan masivan napad dronovima na ruske regione.
Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, različiti objekti su napadnuti sa oko 50 dronova, pri čemu je većina njih uništena od strane ruske protivvazdušne odbrane (PVO).

Međutim, čini se da nije bilo moguće presresti sve vazdušne ciljeve. Najveći uticaj, sudeći po reakciji lokalnih vlasti i preduzetim merama, imao je udar na objekat u okolini grada Toropeca u Tverskoj oblasti.

Rusko vojno ministarstvo trenutno se uzdržava od komentarisanja incidenta u Toropecu, što može ukazivati na to da je u toku analiza informacija o primenjenim protivničkim sredstvima.

Pojavile su se spekulacije da su, pored dronova, ukrajinske snage prvi put upotrebile američke krstareće rakete velike daljine AGM-158B JASSM-ER, lansirane sa lovaca F-16.

Nije isključeno da je reč o kombinovanom napadu u kojem su dronovi igrali pomoćnu ulogu, preopterećujući rusku PVO.

Lokalne vlasti su najavile evakuaciju stanovništva u dva najbliža okruga pogođena incidentom, dok je Rosgvardija zatražila od vlasnika ličnih oružja da ga privremeno predaju na čuvanje.

Državni organi su incident opisali kao „požar posle pada ostataka drona“, ali su snimci sa terena pokazali ne samo veliki požar već i zvuke eksplozija.

Arhivski materijali iz juna 2018. godine pružaju uvid u šta je moglo biti pogođeno. Na njima, zamenik ministra odbrane Dmitrij Bulgakov ceremonijalno otvara ne novo stambeno zgrada ili kasarnu u Toropcu, već najsavremenije skladište municije.

On je tvrdio da je betonsko skladište dobro zaštićeno, uključujući zaštitu od vazdušnih napada. Trenutno je Bulgakov pod istragom i optužen za korupciju, što bi moglo dodati nove stavke u istragu, posebno ako se utvrdi da je skladište u Toropecu bilo pogođeno napadom sa američkim raketama.

Prethodna operacija, sprovedena kada je ministar odbrane bio Anatolij Serdjukov, uključivala je uništavanje više od 5 miliona tona municije eksplozivnim putem.

Umesto starih arsenala, odlučeno je da se izgrade moderna skladišta koja ispunjavaju sve bezbednosne standarde.

Jedno od tih skladišta je izgrađeno u Toropecu. Istraga će sada morati da utvrdi kako je izgrađeno i zaštićeno skladište na koje su potrošena značajna sredstva iz budžeta.

Za sada se izveštava o 17 povređenih u napadu dronovima na Toropec. Evakuacija stanovništva iz obližnjih područja u Zapadnu Dvinu i Staru Toropu je u toku.

Zabeleženi su i seizmički udari magnituda do 2,8, što ukazuje na to da požar nije jedini problem.

Ovi događaji su izazvali diskusiju među vojnim ekspertima, uključujući Vladislava Šurigina, koji je naglasio hitnost unapređenja ruske PVO.

On je predložio potrebu za stvaranjem neprekidnog radarskog praga za otkrivanje vazdušnih ciljeva, uključujući male i ekstremno male visine, vraćanje lovačke avijacije u sastav PVO, kao i masovno korišćenje aerostatskih radara i optičko-akustičkih sistema za otkrivanje dronova.a istraga potvrdi da je napad na Toropec izvršen američkim krstarećim raketama AGM-158B JASSM-ER, Rusija će verovatno odgovoriti snažnim udarima na ciljeve u Ukrajini.

Ovaj scenario bi mogao dovesti do intenziviranja sukoba i moguće da će započeti odmazda protiv ciljeva u NATO državama članicama u EU, što bi moglo označiti početak mnogo većeg rata od trenutnog sukoba u Ukrajini.

(Alo/Webtribune.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading