kokain
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Kako prenose austrijski mediji, istraga je započela od dojave iz 2022. godine da državljanin Bosne i Hercegovine (39) u Kufštajnu aktivno radi sa kokainom i marihuanom, te da koristi kriptovani telefon. Upravo ova dojava bila je polazna tačka za tirolsku policiju koji su uz pomoć servera, koji je godinu dana pre zaplenila francuska policija, ušla u kompleksan proces dešifrovanja poruka i praćenja traga koji je jasno vodio do tirolskog Kufštajna. Inače, kako navode policijski službenici, obim podataka koji su dobili sa servera je bio ogroman i tokom ovih godina su pregledali čak 70.000 šifrovanih poruka.

Za njih je to bilo kao da traže iglu u plastu sena. Ali, detaljnom istragom došli su do 19 osoba koje su povezane u ovu narko-grupu i uspeli su da zaplene 35 kilograma kokaina i 120 kilograma kanabisa. Ulična vrednost ove droge je 4,5 miliona evra.

Istražioci su otkrili da su četiri osumnjičena bila na čelu grupe: državljanin BiH, dva Hrvata i jedan Austrijanac. Svi oni su starosti od 28 do 39 godina. Od 19 uhapšenih, dve su žene.

Poslednja hapšenja desila su se pre nekoliko dana kada su dva člana ove grupe doputovala sa Kariba sa drogom:

"Oni su preko Holandije i Minhena došli do Austrije. Zapravo, reč je o tzv. mulama, koji su gutali kesice kokaina i tako ga prenosili", rečeno je na konferenciji za medije .

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading