Crvi u avionu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/ilustracija

Šokantan incident u desio se kada se 35-godišnji pilot srušio samo tri minuta nakon poletanja sa aerodroma u Dablinu, izazvavši paniku među 41 putnikom i posadom.

Drama se odigrala pre dve godine, u novom izveštaju AAIU-a u kojem se navodi da se avion hitno vratio u Dablin, udario je u pticu, dodajući time napetost situaciji. Let za Amsterdam 19. oktobra 2022. godine pretvorio se u „ozbiljan incident“ sa avionom "Embraer E175-200 STD".

Noseći 37 putnika i četvoročlanu posadu, kopilot  je rekao da se ne oseća dobro ubrzo nakon njihovog uspona u 8.22, a zatim se potpuno onesvestio.

Kako je avion dostigao 10.000 stopa, kapetan je pokušao da probudi svog kopilota, dobro ga tresao i vikao, ali bez uspeha. 

AAIU je potvrdio da je autopilot bio angažovan kada se incident dogodio. Pilot je preuzeo sve letačke odgovornosti i izdao upozorenje kontroli vazdušnog saobraćaja, tražeći dozvolu za povratak na aerodrom u Dablinu i obaveštavajući ih da će biti potrebna medicinska pomoć.

Takođe je odmah pozvao u pomoć kabinsko osoblje. Uprkos tome što je kopilot došao svesti i delovao je stabilno, pilot je odlučio da nije sposoban da bude deo aktivne posade u pilotskoj kabini.

Kabinsko osoblje pomoglo je da kopilota pričvrsti za njegovo sedište, koje je pomereno od komandi u pilotskoj kabini, i stavilo mu masku za kiseonik. Putnici su preko razglasa aviona obavešteni da će se vraćati u Dablin i da će po sletanju dobiti dalje informacije od komandanta.

U izveštaju AAIU se navodi da je avion naišao na jato ptica na približno 100 stopa tokom svog približavanja, što je rezultiralo udarom ptice u levu stranu njegovog nosnog dela. Iako udar ptica nije izazvao nikakve probleme, imao je potencijal da značajno poveća opterećenje na pilota.

Avion je normalno sleteo u 8.40, uprkos tome što je pilot prijavio pogoršanje vremenskih uslova. Medicinska procena kopilota utvrdila je da je njegov nizak krvni pritisak verovatno posledica kombinacije nedovoljnog unosa hrane i vode i povećanja visine kabine nakon polaska.

(Alo, Daily Star)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading