Ursula
Foto: EPA/EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Među osobama koje Savet predlaže je i Marta Kos iz Slovenije, koju je Fon der Lajen imenovala za komesarku za proširenje, kao i Kaja Kalas iz Estonije, koja je imenovana za visoku predstavnicu EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. 

Na spisku se nalaze i svi ostali kandidati koje je Fon der Lajen nedavno predložila za nove komesare EU, iako Savet nije objavio njihove predložene funkcije, već samo imena i zemlje porekla. 

Odluka Saveta EU, kako se navodi u saopštenju objavljenom na njegovom sajtu, sada će biti prosleđena Evropskom parlamentu i objavljena u Službenom listu EU.

Fon der Lajen je 17. septembra predstavila predlog sastava nove Evropske komisije, koja bi imala šest izvršnih potpredsednika, od kojih su četiri žene, među kojima je i Kalas.

Tereza Ribera iz Španije predložena je za potpredsednicu za konkurentnost, Hena Virkunen iz Finske za potpredsednicu za tehnologiju, a Rumunka Roksana Minzata za potpredsednicu za veštine i kompetenciju.

Stefan Sežurne iz Francuske, prema predlogu Lajen, bio bi u novoj Komisiji izvršni potpredsednik zadužen za industriju i stratešku autonomiju, dok je Rafaele Fito iz Italije predložen za izvršnog potpredsednika za koheziju i reforme.

Magnus Bruner iz Austrije bio bi komesar za unutrašnja pitanja i migracije, Ađa Labib iz Belgije za upravljanje krizama i jednakost, a Ekaterina Zaharijeva iz Bugarske za istraživanje i inovacije.

Dubravka Šuica iz Hrvatske u novoj Komisiji bila bi zadužena za Mediteran, a Kostas Kadis sa Kipra za ribarstvo i okeane.

Čeh Jozef Sikela bi, prema predlogu Fon der Lajen, bio odgovoran za međunarodna partnerstva, Dan Jergenson iz Danske za energiju i stanovanje, a Apostolos Cicikosdtas iz Grčke za održivi transport i turizam.

Oliver Varhelji iz Mađarke postao bi komesar za zdravlje, a Majkl Mekgret iz Irske za demokratiju, pravdu i vladavinu prava.

Valdis Dombrovskis iz Letonije bio bi komesar za ekonomiju i produktivnost, Litvanac Andrijus Kubilius komesar za odbranu i kosmos, Kristof Hansen iz Luksemburga za poljoprivredu i hranu.

Glen Mikalef sa Malte bio bi zadužen za mlade, kulturu i sport, Vopke Hoekstra iz Holandije za klimu, a Poljak Pjotr Serafin za budžet i javnu administraciju.

Portugalka Marija Luis Albugerke bila bi zadužena za finansijske usluge, Maroš Šefčovič iz Slovačke za trgovinsku i ekonomsku bezbednost, transparentnost, a Džesika Rosval za životnu sredinu.

Svi kandidati za komesare moraju da prođu proces saslušanja u Evroopskom parlamentu, koji mora da odobri celokupan sastav Komisije, a ima i mogućnost da blokira izbor nekog od kandidata, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading