Napad Mosada u Bejrutu
Foto: AP/Hassan Ammar

Tajvanska kompanija "Gold Apolo" saopštila je ranije ove nedelje da nije proizvodila uređaje koji su korišćeni u napadu u Libanu, dodajući da ih je napravila kompanija "BAC Consulting KFT" iz Budimpešte koja ima licencu da koristi njen zaštitni znak, prenosi Rojters.

"Mogu sa sigurnošću da kažem da (pejdžeri koji su eksplodirali) nisu napravljeni na Tajvanu", rekao je ministar i dodao da slučaj istražuju pravosudni organi.

Tajms of Izrael navodi da su dve osobe iz te kompanije juče ispitane u okviru istrage o pejdžerima i da su zatim puštene na slobodu.

"Razjasnićemo činjenice što je pre moguće, da li su tajvanske kompanije umešane ili ne", rečeno je iz kancelarije tužioca.

Lokalni mediji su javili da je jedna od ispitanih osoba Vu Ju-Jen, predstavnik povezan sa "BAC Consulting KFT", koji je osnovao kompaniju sa sedištem u Tajpeju pod nazivom "Apolo sistems".

U eksplozijama pejdžera i voki-tokija širom Libana u utorak i sredu poginulo je najmanje, a ranjeno skoro 3.000 ljudi.

Njujork tajms je ove nedelje, pozivajući se na američke i druge neimenovane zvaničnike, objavio da je Izrael ubacio eksplozivni materijal u pošiljku pejdžera iz tajvanskog "Gold Apola".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading