Izrael
Foto: Alo/Printscreen

Izraelski vojnici su snimljeni kako bacaju tri beživotna tela sa krova tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali, što je najnoviji incident koji ukazuje na moguće kršenje međunarodnog prava, navodi "Gardijan".

Ovaj događaj podigao je prašinu i izazvao zabrinutost međunarodne zajednice.

Incident se odigrao tokom vojne racije u gradu Kabatiji, gde su izraelske snage od kraja avgusta sprovodile opsežne operacije. Palestinsko ministarstvo zdravlja izveštava o desetinama smrtnih slučajeva. Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je u pitanju ozbiljan incident koji nije u skladu sa vrednostima IDF-a i očekivanjima od vojnika, te da je incident pod istragom.

Ovaj događaj dodatno zaoštrava tenzije na Zapadnoj obali, gde izraelske vojne operacije već nedeljama predstavljaju značajnu pretnju lokalnim zajednicama. Prema izveštajima, više od 700 Palestinaca ubijeno je od izraelske vatre od početka rata 7. oktobra. Izraelska vojska tvrdi da su racije neophodne za suzbijanje militanata.

"Bacili su beživotna tela sa zgrade"

-Buldožer je pokušao da sruši kuću kako bi se tela spustila. To nije uspelo. Vojnici su otišli gore i nogama i rukama gurali tela sa krova, kao što smo videli - rekao je za CNN Amid Šehadeh, novinar Al-Arabije koji je svedočio incidentu.

Međunarodno pravo nalaže da se tela, uključujući i tela neprijateljskih boraca, moraju tretirati dostojanstveno. Šokantni snimci izazvali su osude i pozive na temeljnu istragu. Palestinski političar Mustafa Barguti osudio je postupanje sa telima kao "varvarski čin koji pokazuje stepen degradacije i brutalnosti ponašanja okupacione vojske".

(Alo/Gardijan)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading