POLJSKI PREMIJER UPOZORAVA GRAĐANE:  Nemački vojnici stižu u gradove, ostanite mirni!
EPA

Poljski premijer Donald Tusk pozvao je građane da ne budu uznemireni ako vide da nemački vojnici stižu u njihove gradove dok se zemlja i dalje suočava sa razornim poplavama.

Potop ove nedelje napravio je pustoš širom centralne Evrope, ubivši najmanje 22 osobe i ostavivši trag razaranja.

Govoreći u četvrtak na kriznom sastanku u zapadnom gradu Vroclavu, koji se suočio sa porastom poplavnih voda, Tusk je naveo da američke trupe već pružaju podršku zajednicama u južnoj Poljskoj i da su Turska i Nemačka ponudile sličnu pomoć.

- Ako vidite nemačke vojnike, nemojte paničariti. Oni su ovde da pomognu - rekao je Tusk, očigledno sugerišući da bi dolazak nemačkih trupa mogao da izazove asocijacije na Drugi svetski rat.

Poljsku je izvršila invazija nacističke Nemačke 1939. godine, što je izazvalo Drugi svetski rat.

Okupacija je okončana tek nakon što je Crvena armija Sovjetskog Saveza oslobodila Poljsku 1945.

Tokom okupacije, Hitlerove snage su vodile politiku genocida nad poljskim civilnim stanovništvom, ubivši na kraju oko 6 miliona ljudi u zemlji, od kojih su većina bili Jevreji.

Pod svojom prethodnom vladom, Poljska je više puta pozivala na isplatu reparacija od Nemačke, a Varšava je prošle godine insistirala na tome da nikada nije pravilno nadoknađena za štetu koju su pretrpeli nacisti.

Partija prava i pravde (PiS) tražila je od Berlina oko 1,5 biliona dolara nadoknade štete.

Nemačke vlasti su odbile zahtev, insistirajući na tome da je stvar rešena kada se Varšava odrekla prava na restituciju 1953. na osnovu sporazuma sa Istočnom Nemačkom, i da je to pitanje definitivno rešeno 1990. u skladu sa sporazumom o ponovnom ujedinjenju Nemačke.

U februaru, nakon promene vladajuće partije u Poljskoj, ministar inostranih poslova Radoslav Sikorski najavio je da će Varšava odustati od svojih zahteva za odštetom.

Tusk je tada takođe izjavio da je pitanje reparacija iz Drugog svetskog rata „zatvoreno“ i da je „dugi niz godina“ u „formalnom, pravnom i međunarodnom smislu“.

(Alo/Informer)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading