Vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U aprilu je Argentina potpisala ugovor sa Danskom vredan 300 miliona dolara (229 miliona funti) kojim će ta zemlja dobiti 24 borbena aviona F-16.

Strahovi da će Buenos Ajres možda krenuti protiv Foklandskih ostrva porasli su poslednjih godina. Dok je argentinski predsednik Havijer Milei odbacio mogućnost da njegova zemlja krene u još jednu vojnu akciju protiv Foklandskih ostrva, ove godine je sugerisao da njegova vlada razvija „mapu puta” ka povratku suvereniteta nad arhipelagom.

Odlazeći načelnik Generalštaba Patrik Sanders takođe je doveo u sumnju koliko je Velika Britanija bila spremna da odgovori na bilo kakvo ponavljanje argentinskog napada iz 1982. godine, tvrdeći da, iako imaju osoblje da povratie teritoriju, možda neće imati logističke mogućnosti za transport i održavanje njih.

Britanci se pitaju: Ima li razloga za brigu?

- Što se tiče britanske nesposobnosti da ratuje, trebalo bi da budemo veoma zabrinuti. Ali kupovina danskih aviona od strane Argentine nije nešto što će izazvati besane noći među rukovodstvom MO. Istina je da naše oružane snage izgledaju drugačije nego nekada. Godine 1982. Kraljevska mornarica je imala najmanje duplo više nosača aviona, podmornica, razarača i fregata nego sada - piše Britanski Ekspres (Express)

Decenije priprema za Hladni rat dovele su do porasta redova oružanih snaga na preko 300.000 pre napada od strane Argentine. Od tada se britanska vojska više nego prepolovila.

Moglo bi se dati kao poseban argument da tehnološke inovacije u protekle četiri decenije negiraju potrebu za takvim brojem trupa.

Ali ostaje činjenica da je sukob u Ukrajini ponovo naglasio da su u sukobima muškarci i žene na terenu ti koji obavljaju najveći deo teškog posla.

Tokom svog vremena na toj funkciji, general Sanders se više puta zalagao protiv smanjenja veličine vojske, insistirajući da Britanija treba brzo da se širi.

U svetlu ovoga, zašto Britanija ne bi bila zabrinuta zbog toga što Argentina pojačava svoje vazdušne snage?

Kako navodi britanski medij, prvo, oprema se kupuje od NATO saveznika nakon što ju je proizvela američka kompanija. Ovo značajno ograničava slobodu Argentine da radi sa njima šta hoće.

Njihovo oslanjanje na američko odobrenje za održavanje i delove znači da će se suočiti sa značajnim preprekama ako požele da ih koriste protiv britanskih snaga.

Drugo, uprkos svim nedostacima unutar vojske, Britanci i dalje značajno nadmašuju Argentinu u smislu sposobnosti i daju prioritet odbrani ostrva mnogo više nego što su to činili tokom 1970-ih.

Sa 1.500 vojnika stalno stacioniranih na ostrvu, u kombinaciji sa patrolama Kraljevske mornarice i nadmoćnošću u vazduhu, odbrana ostrva je verovatno dovoljno čvrsta da odbrani svaku amfibijsku invaziju do dolaska pojačanja.

Na kraju, argentinske kopnene snage su slabo finansirane, loše obučene i slabo opremljene, piše britanski medij.

(Express)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading