HLADAN TUŠ ZA UKRAJINSKU VOJSKU Objavljena nova lista najjačih armija sveta
Foto: Shutterstock/Vlasov Yevhenii

Ukrajina ostaje među dvadeset vojno najmoćnijih država na svetu, iako je izgubila tri pozicije tokom protekle godine. Na prvom mestu je vojska Sjedinjenih Američkih Država, dok je Rusija druga, prema listi koju je sastavio Global Firepower na osnovu trenutno raspoložive vatrene moći zemalja.

Zatim slede Kina, Indija, Južna Koreja, Velika Britanija, Japan i Turska.

Autori navode da su prilikom sastavljanja ovogodišnje liste uzeli u obzir više od 60 različitih parametara, od broja vojnika i nivoa finansiranja vojske do geografskih uslova zemlje.

U ažuriranoj rang listi za 2024. Ukrajina se našla na 18. poziciji, iako je pre godinu dana bila 15. Ispred Ukrajine su Australija (16), Izrael (17), dok su Nemačka  i Španija na 19. i 20. mestu. 

Vojska Severne Koreje je na 36. mestu, navodi se na sajtu GP.
Analitičari smatraju prednosti Ukrajine prilično velikim brojem vojnika i mobilizacionom rezervom u celini. 

Opšta snabdevenost vojske kopnenom opremom, avijacijom i PVO takođe je visoko ocenjena. Kao najslabija tačka Ukrajine je odsustvo mornarice, ograničena dužina granica i nedostatak sopstvenih rezervi nafte.

Visoke pozicije na listi imaju armije sa značajnim vojnim rashodima, velikim brojem aktivnih vojnika i rezervista, velikom količinom vojne opreme, moćnom flotom, bogatim rezervama prirodnih resursa, a u nekim slučajevima i posedovanje nuklearnog oružja.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading