Napad na Hute
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Ta osoba ima američku krv na svojim rukama", rekao je Saliven novinarima i dodao da je Akil bio "neko za koga su SAD davno obećale da će učiniti sve što je u njihovoj moći da bude izveden pred lice pravde", prenosi Tajms of Izrael.

Hezbolah je, u znak podrške Hamasu nakon početka sukoba u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine, počeo da ispaljuje rakete na severni Izrael.

Izrael i Hezbolah od tada svakodnevno razmenjuju vatru. Saliven je u razgovoru sa novinarima u Vilmingtonu, u Delaveru, rekao da i dalje vidi put ka prekidu vatre u Gazi, ali da SAD trenutno nisu na tački gde su spremne da nešto stave na sto, preneo je Rojters.

SAD i dalje rade sa posrednicima Egiptom i Katarom na predstavljanju revidiranog predloga za prekid vatre u ratu u Gazi, izjavio je u ponedeljak portparol Stejt departmenta Metju Miler.

ibrahim akil

Ibrahim Akil/Društvene mreže

 

Miler je rekao novinarima da nema dnevni red za predlog, koji se očekivao nekoliko nedelja, ali i dodao da Vašington želi da se uveri da je to predlog koji može da dovede Izrael i Hamas do konačnog sporazuma.

Izrael i Hamas do sada nisu uspeli da postignu dogovor o okončanju 11-mesečnog sukoba, međusobno se optužijući za uvođenje novih zahteva zbog kojih sporazum nije postignut.

Pitanja koja nisu rešena uključuju kontrolu Filadelfijskog koridora, uskog dela zemlje na granici Gaze sa Egiptom, kao i oslobađanje pojedinih palestinskih zatvorenika koji su osuđeni zbog ubistava.

Predlog koji je u maju izneo predsednik SAD Džozef Bajden predviđao je prekid vatre u tri faze koji bi uključivao oslobađanje izraelskih i stranih talaca.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading