rat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U poslednjem raketnom napadu na Bejrut likvidirano je desetak istaknutih pripadnika Hezbolaha, a među njima je bio i komandant elitne jedinice Radvan Ibrahim Akil.

Podsetimo, prema poslednjim podacima koje navodi Njujirk Tajms, više od 160.000 stanovnika pograničnog pojasa, sa izraelske i libanske strane, raseljeno je od početka tenzija.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan je preko društvenih mreža prokomentarisao operaciju, hvaleći „velike operacije IDF-a“ sprovedene u efikasnoj koordinaciji sa bezbednosnom agencijom Šin Bet i obaveštajnom službom Mosada. Galant je istovremeno trijumfalno zaključip da „rat ulazi u sledeću fazu“.

Šta to zapravo znači? Kako ističe hvatski medij, ovo u ovom trenutku ne znaju ni najbolji poznavaoci "bureta baruta" zvanog Bliski istok.

Među nedavnim potezima izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, nagoveštava se da se sprema da premesti jedinice IDF na sever, jer trenutno razmišlja o stvaranju uslova za bezbedan povratak izraelskih izbeglica, jer to treba da bude prioritet.

Teško je predvideti kako će Hezbolah reagovati na ovo uprkos činjenici da je generalni sekretar Hasan Nasralah obećao brzu odmazdu "za besramni napad".

Međutim, Hezbolah ne može da uđe u otvoreni sukob sa Izraelom, (a samim tim i SAD) bez prethodnog blagoslova Irana.

S obzirom na to da Teheranu trenutno ne odgovara sukob sa vojno nadmoćnijim Izraelom, razum nalaže da će Hezbolah, već opterećen ozbiljnim ekonomskim i drugim problemima kod kuće, morati da se zadovolji sa "taman dovoljnim" odgovorom. Ako je tako, Izrael može da zabeleži ogromnu pobedu.

Ipak, sve više se čini kao da je na Bliskom istoku otvorena Pandorina kutija i izašle su sve strahote koje su manje-više uspešno držane u senci proteklih decenija. Po svemu sudeći, naivno je očekivati da sukob uspeti da ostane u trenutnnim razmerama, piše hrvatski medij.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading