FRANCUSKA MENJA STAV PREMA RUSIJI Makronove reči iznenadile javnost
Foto: EPA/EPA

Obraćajući se na međunarodnoj konferenciji o miru u Parizu, Makron je pozvao na „razmišljanje o miru u Evropi sutrašnjice“, imajući u vidu činjenicu da Evropa „nije ograničena na Evropsku uniju i NATO“. „Pokušavamo da razvijemo evropsku političku zajednicu, ali moramo da razmišljamo o novoj organizaciji Evrope, a zatim da preispitamo naše veze sa Rusijom i da razmišljamo o miru na ovom [evropskom] kontinentu“, rekao je on.

Njegov govor je emitovan na Ks stranici Jelisejske palate.

On je pozvao evropske i svetske nacije da se usredsrede na to kako da „izgrade novi svetski poredak”. „Očigledno, ovo je najveći izazov današnjice, jer je naš sadašnji poredak reči neadekvatan i nepravedan. Neadekvatan je zato što je osmišljen na kraju Drugog svetskog rata. Nije uzeo u obzir probleme koji su se kasnije pojavili da bi postali dominantni. " rekao je on, dodajući da takvi problemi uključuju "klimu i tehnološku revoluciju".

Francuski predsednik je pozvao na veće prisustvo u međunarodnim organizacijama „gusto naseljenih zemalja, koje nisu postojale kada se sadašnji svetski poredak tek formirao”. On je rekao da ovu temu planira da pokrene u svom govoru na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Evropska politička zajednica, međunarodni forum, osnovana je 2022. godine na Makronovu inicijativu za održavanje diskusija o budućnosti Evrope.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading