Napad SAD i Velike Britanije na Jemen
Foto: AP/Foto:AP

Kako prenosi BBC, pozivajući se na neimenovane visoko pozicionirane izvore iz britanske vlade, Volas je bio upoznat sa optužbama protiv ovog elitnog puka, u vreme kada je izmenjeni zakon predstavljen britanskom parlamentu.

On je, kako se dodaje, bio svestan da je Kraljevska vojna policija već istražila nekoliko eskadrila SAD zbog ubistava tokom noćnih racija u Avganistanu, kao i da je ispitala više od 60 smrtnih slučajeva. 

Nacrt zakona o prekomorskim operacijama prvobitno je predlagao da britanski vojnici budu zaštićeni od krivičnog gonjenja za ratne zločine u vezi sa navodnim prestupima starijim od 10 godina, ali je taj vremenski okvir, u vreme Volasa, prepolovljen na pet godina.

Ova promena je imala za posledicu da optužbe za ratne zločine protiv SAS budu izuzete iz vremenskog roka za pokretanje krivičnog gonjenja u uobičajenim okolnostima. 

Neimenovani izvori iz  britanske vlade, upoznati sa zakonom, rekli su za BBC da je Volas preuzeo ličnu odgovornost za njegovo usvajanje i da nijedna promena nije napravljena bez njegovog odobrenja. 

Optužbe protiv SAS trenutno se istražuju u okviru javne istrage, koja je pokrenuta nakon što je BBC Panorama otkrio da je jedna od eksadrila Specijalne vazdušne službe ubila 54 osobe u sumnjivim okolnostima tokom jedne šestomesečne misije.

Volas bi u danas trebalo da svedoči u toj istrazi. 

Bivši državni tužilac Dominik Griv, koji je izrazio ozbiljne sumnje u vezi sa zakonom kada je bio predstavljen, rekao je za BBC da promena vremenskog okvira "svakako postavlja pitanja" u svetlu optužbi protiv SAS.

"Ako su ministri znali da će potencijalno doći do krivičnih gonjenja koja će verovatno proizaći iz operacija u Avganustanu, ako su znali za optužbe u vezi sa specijalnim snagama tokom tog perioda, deluje mi zabrinjavajuće da biste nastojali da napravite tu promenu", rekao je Griv. 

Potpukovnik Nikolas Merser, koji je bio glavni advokat britanske vojske tokom invazije na Irak, rekao je za BBC da ova izmena zakona postavlja ozbiljna pitanja o njegovoj nameri. 

"Ministri su izgleda sve vreme znali za optužbe protiv SAS.  Da li je ovo bio nameran pokušaj da se te optužbe prikriju pod izgovorom rešavanja takozvanih uznemirujućih pritužbi? To je vrlo ozbiljno pitanje", naveo je on.

Volas je za BBC, odgovarajući na pitanje u vezi sa ovim člankom, rekao da bi bilo "potpuno neprikladno" i nepoštovanje prema sudiji Hedonu Kejvu, koji predsedava javnom istragom, da komentariše pitanja uoči svedočenja u istrazi. 

Kada je reč o tome da li osporava da je znao za optužbe protiv SAS pre nego što je zakon izmenjen, Volas je "odbio da odgovori" na pitanja BBC u ovom trenutku, a u posebnoj objavi na društvenim mrežama opisao je ova pitanja kao "navodeća i netačna“.

Predlog zakona o operacijama u inostranstvu bio je osmišljen kako bi se sprečile, kako je to okarakterisala britanska vlada, "uznemirujuće" pravne tvrdnje protiv vojnika koji služe u inostranstvu.

Međutim, zakon je naišao na oštre kritike i bivših visoko pozicioniranih članova oružanih snaga i zagovornika ljudskih prava, koji smatraju da se njime vojnicima daje efikasan imunitet od krivičnog gonjenja.

Originalni predlog zakona predlagao je trostruku zaštitu nakon 10 godina: zakonsku pretpostavku protiv krivičnog gonjenja, zahtev za tužioce da uzmu u obzir "izuzetne zahteve i stres" za službeno osoblje koje radi u inostranstvu i zahtev za dobijanje saglasnosti državnog tužioca za nastavak bilo kakvog krivičnog gonjenja.

Jedini prekršaji izuzeti iz ove trostruke zaštite bili su silovanje i seksualno nasilje, a ostali navodni ratni zločini, poput vanpravnih ubistava i mučenja, trebalo je da dobiju pretpostavku ove pravne zaštite. 

Tokom usvajanja nacrta zakona, klauzula o roku od 10 godina, koji je prvobitno predložilo Ministarstvo odbrane, prepolovljen je na pet godina, čime je čitav period optužbi protiv SAS-a u Avganistanu potpao pod zaštite koje nudi zakon. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading