Donald Tramp i Kamala Haris
Foto: Printscreen/Telegram


Više od 700 republikanaca koji se bave poslovima nacionalne bezbednosti podržalo je demokratskog predsedničkog kandidata Kamalu Haris u trci za predsednika. Među onima koje su potpisali otvoreno pismo i koje je organizovala grupa Lideri nacionalne bezbednosti za Ameriku, kako javlja "Aksios", jesu bivši državni sekretari i ministri odbrane, bivši ambasadori i penzionisani generali.

Oni za koje direktor komunikacija Trampove kampanje Stiven Čung kaže da su  "isti ljudi koji su zemlju uveli u beskrajne strane ratove i profitirali od njih dok je američki narod patio".

Družina koja je potpisala otvoreno pismo navela je, međutim, kako Kamala Haris "brani demokratske ideale Amerike" dok ih njen rival Donald Tramp "ugrožava".
"Kontrast sa gospodinom Trampom je jasan: tamo gde je potpredsednica Haris spremna i strateg, on je impulsivan i loše informisan", navodi se u pismu, koje su između ostalih potpisali i bivši ministar odbrane Čak Hejgel, republikanc koji je služio u Obaminoj administraciji, i penzionisani mornarički kontraadmiral Majkl Smit.

U pismu se kritikuje Tramp jer je, kako kažu, hvalio "protivnike diktatore" uključujući i Si Đinpinga, Kim Džong Una i Vladimira Putina, "kao i terorističke vođe Hezbolaha", a "ocrnjivao SAD".

Tramp, tvrde predstavnici američke duboke države "preti našem demokratskom sistemu" i "potkopao je veru" u izbore "ponavljajući bez dokaza laži o milionima lažnih glasova".

"On nije pokazao kajanje zbog pokušaja da poništi izbore 6. januara, 2020. godine, obećava da će pomilovati osuđene počinioce i jasno je stavio do znanja da neće poštovati rezultate izbora 2024. ako ponovo izgubi", dodaje se.

Potpisnici otvorenog pisma podrške Harisovoj uveravaju kako je za američku nacionalnu bezbednost potreban ozbiljan i sposoban vrhovni komandant. U državi na kojoj trenutnu funkciju obavlja Džozef Bajden, ovakav vrhovni komandant- zaista bi mogao biti osveženje.

"Drugo, verujemo da je američka demokratija od neprocenjive vrednosti. Svaka generacija ima odgovornost da je brani. Zato mi, dole potpisani, sa ponosom podržavamo Kamalu Haris da bude sledeći predsednik Sjedinjenih Država", zaključuju potpisnici pisma.

(Alo/RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading