Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Bugarska će tražiti da se zabrani uvoz jaja iz Ukrajine u zemlje EU, izjavio je ministar poljoprivrede Georgij Tahov, a citira Bugarski nacionalni radio (BNR)

- Ne možemo ništa da uradimo bez odluke Evropske komisije. Napravili smo prvi korak... Uključili smo jaja u robu sa višim carinama, a sada činimo još jedan korak - na predstojećem Savetu tražiću apsolutnu zabranu - rekao je on.

Ministar Tahov damas predstavlja Bugarsku na sastanku Saveta EU za poljoprivredu i ribarstvo. Kako je ranije najavljeno, razgovaraće se o situaciji na poljoprivrednim tržištima u svetlu sukoba u Ukrajini.

Takhov je objasnio da će tražiti da se zabrani uvoz ukrajinskih jaja na insistiranje nacionalnog udruženja živinara.

Sredinom avgusta bugarski uzgajivači živine tražili su zabranu uvoza jaja iz Ukrajine na najmanje 120 dana.

Prema rečima predsednika Udruženja industrijske živine Danijela Božankova, ukrajinska jaja su 30 odsto jeftinija, što dovodi do milionskih gubitaka bugarskih proizvođača. Istovremeno, uzgajivači živine zapretili su protestom ukoliko se njihovi zahtevi ne razmotre.

Prema BNR, Bugarska je od početka godine do maja uvezla 2.388 tona ukrajinskih jaja, što je bilo 400 odsto više od kvote EU.

U junu 2022. Evropska unija je suspendovala naplatu dažbina na svu robu koja dolazi iz Ukrajine. To je dovelo do problema sa prodajom proizvoda evropskih poljoprivrednika. Međutim, bescarinski uvoz je produžen do juna 2024. godine. A u julu je EU ponovo uvela carine na ukrajinski šećer i jaja zbog prekoračenja ograničenja na ovu robu.

Saopšteno je da će ta mera biti na snazi do kraja godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading