MISTERIJA MORNARA SA "KUZNJECOVA"?! Mediji objavili neverovatna saznanja, ako je ovo tačno...
Printscreen

Ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov, jedini te vrste u ruskoj mornarici, van upotrebe je već osam godina, a šanse da ponovo isplovi postaju sve manje. To je verovatno razlog zbog kojeg je Kremlj poslednjih meseci prebacio mornare s tog broda u vojsku, šaljući ih da se bore u Ukrajini, piše Forbs.

Prvi izveštaj o premeštanju posade, koja broji oko 1.500 ljudi, objavio je analitičar na društvenoj mreži Iks, pod korisničkim imenom "Moklasen". On je, istražujući ruske društvene mreže, zaključio da su mornari formirali mehanizovanu borbenu jedinicu "Fregata" u okviru 1. gardijske tenkovske armije.

Ova jedinica je najpre učestvovala u borbama oko Harkova na severu Ukrajine, a zatim je prebačena na istok, ka Pokrovsku. Moklasen smatra da je najmanje jedan bivši član posade, Oleg Sosedov, nestao tokom ruskog napada na Harkov 23. jula.

Niz nesreća i požara

Malo je verovatno da će Kuznjecov ponovo zaploviti. Od kada je porinut 1985. godine i primljen u sovjetsku mornaricu, izvršio je samo sedam patrolnih zadataka. Tokom poslednje misije, u vodama Sirije 2016. godine, izgubio je dva od svoja 24 aviona u nesrećama u periodu od samo tri nedelje.

Avionske nesreće bile su samo uvod u seriju problema. U oktobru 2018. godine, Kuznjecov je pretrpeo oštećenja u suvom doku tokom popravke, a u decembru 2019. izbio je požar na brodu.

Iako se razmatrala mogućnost povlačenja oštećenog nosača iz upotrebe, Kremlj je ipak odlučio da ga popravi i modernizuje. Plan je bio da se brod vrati na more 2022. godine, ali je u decembru iste godine izbio novi požar. Skoro dve godine kasnije, Kuznjecov je i dalje vezan u luci, čekajući svoju sudbinu.

(Alo/Informer)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading