Putin na sastanku
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

- Zaista, Sjedinjene Države i njihovi saveznici su sve više zabrinuti zbog brzine i intenziteta sa kojima ove tri zemlje (Rusija, Kina, Iran), kao i Severna Koreja, produbljuju svoje veze kako bi osporile američku dominaciju iako su suočeni sa najimpresivnijim sankcijama koje je Zapad ikada uveo - navodi se u članku.

Blumberg se poziva i na izjavu bivšeg stalnog predstavnika Kenije pri UN i direktora Centra za međunarodnu saradnju Univerziteta Njujork Martina Kimanija da globalni uticaj SAD ubrzano slabi.

Osim toga, u članku se pruža niz primera kako su Sjedinjene Države navodno gube lidersku poziciju na svetskoj sceni.

Na primer, Vašington nije uspeo da ubedi Izrael da sklopi sporazum o prekidu vatre sa Hamasom .

Takođe, koalicija predvođena SAD nije rešila problem sa jemenskim pobunjenicima Hutima, koji napadaju brodove u Crvenom moru .

- Vašington i njegovi saveznici su istisnuti iz svojih baza u Africi dok Kina i Rusija aktivno proširuju svoj uticaj u regionu - navodi se u članku.

Putin: Era unipolarnog svetskog poretka na čelu sa SAD postaje prošlost

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta izjavio da era unipolarnog svetskog poretka na čelu sa SAD postaje prošlost, iako Zapad to ne želi da prizna.

Ali, prema rečima ruskog lidera, globalna tenzija se može smanjiti samo radikalnim jačanjem sistema savremenog multipolarnog sveta, penosi RIA.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading