Vladimir Putin
Foto: Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putin je, govoreći o razvoju bespilotnih avionskih sistema posebne namene, rekao da  su dronovi različitih klasa postali sastavni element savremenih borbenih dejstava, te da je efikasnost upotrebe bespilotnih sistema potvrđena i na bojnom polju tokom Specijalne vojne operacije.

Putin je naveo da je 2023. godine oružanim snagama isporučeno oko 140 hiljada bespilotnih vozila različitih tipova, a da je planirano da se proizvodnja dronova značajno poveća, tačnije, gotovo 10 puta.

"Pored toga, širi se spektar bespilotnih sistema i stvaraju se čamci bez posade - robotske platforme za višenamenske aplikacije. Istovremeno, većina njih će biti trupama se nalaze na liniji borbenog kontakta", naveo je.

Za zadovoljavanje potreba Oružanih snaga potrebno je, kaže, dosledno povećavati proizvodnju bespilotnih vozila, poboljšavati njihove taktičko-tehničke karakteristike (uključujući aktivno uvođenje elemenata veštačke inteligencije), i stalno ih modernizovati uzimajući u obzir borbeno iskustvo.

"Ključni zadatak je da se proizvede široka lepeza bespilotnih letelica, da se što pre uspostavi serijska i, naglašavam, serijska proizvodnja takve perspektivne opreme. I naravno, moramo da stvorimo planove za budućnost. Odnosno, već sada možemo da predvidimo koje će zadatke dronovi rešavati sutra", naveo je Putin, podsećajući da je ove godine na snazi nacionalni projekat "Bespilotni vazduhoplovni sistemi", koji će trajati do 2030. godine.

To je ključ tehnološkog suvereniteta u oblasti koja je Rusiji najvažnija, zaključio je Putin, navodeći da je do 2030. godine planirano je otvaranje 48 specijalnih istraživačko-proizvodnih centara za dronove u različitim regionima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading